De bygger fritidshus för 50 miljoner

Publicerad:

NYHETER

"Det är väldigt speciellt"

1 av 4 | Foto: GUNNAR BRITSE
Här är oljemiljonärens nya fritidshus på Gotland.

Här är oljemiljonärens nya fritidshus på Gotland.

Familjen Zickermans sagolika bygge kostar enligt uppgift 50 miljoner kronor att bygga.

– Vi är jättenöjda, säger Carl-Gustav Zickerman.

Fasad klädd i gotländsk kalksten, 150 meter till stranden och 760 kvadratmeter invändig yta med bland annat tre sovrum och fem badrum.

Marianne och Carl-Gustaf Zickermans nya sommarstuga på Gotland liknar mer ett palats än ett fritidshus. Enligt uppgift ska slutsumman landa på nästan 50 miljoner kronor.

Paret bor vanligtvis i Dubai men Marianne Zickerman, 75, är uppvuxen på Gotland och familjen har länge haft sommarbostäder i regionen. Hon har själv ritat och designat det nya huset där paret nu ska bo under sommarmånaderna.

– Vi är här nästan sex månader om året, under sommarhalvåret. Då är det för varmt i Dubai, säger Carl-Gustaf Zickerman, 77.

Tjänat miljoner på olja

Den 16 700 kvadratmeter stora tomten vid Tofta Strand köptes redan för sex år sedan för tio miljoner kronor. 2010 fick paret bygglovet beviljat. Under hösten ska huset stå klart för inflyttning.

Bernt Hallberg, projektledare och konstruktör för byggnationen, berättar att det är mestadels små inredningsdetaljer som återstår.

– Det är slutbesiktning den 17 oktober. Det är lite kvar att göra, som väggpaneler och liknande, säger Bernt Hallberg.

Familjen har tjänat hundratals miljoner på oljeprospektering till havs. Carl-Gustaf Zickerman blev mångmiljonär på sitt företag Seabird Exploration och sitter för närvarande som styrelseledamot för företaget Polarcus, där även hans son Peter arbetar.

"Finns inget liknande"

Förutom fritidshuset äger familjen även den 35 hektar stora ön Västergarns Utholme, ett hus i Visby och flera tomter. Men ingenting slår värstingbygget i Tofta Smågårde. Det är det inte mycket som gör, säger Leif Bertwig, fastighetsmäklare på Gotland.

– Det finns nog inget liknande att jämföra med. Det är väldigt speciellt, säger han till Aftonbladet och förklarar att fritidshus på Gotland sällan kostar över fem miljoner.

– Ett normalt fritidshus på gotland ligger på runt 75 till 100 kvadrat. Det är lite extraordinärt att man bygger så stort.

Publicerad: