Nyheter

Sökte vård – hamnade i förrådet

Av: 

Björn Barr

NYHETER

20-åriga Philip Karlström åkte till akuten med blodproppar i lungorna.

Först skickades han hem av sjukhuset i Karlskoga – sen placerades han i en städskrubb.

– Jag fick ligga direkt på golvet, säger hans mamma Åsa Karlström.

I tisdags kväll åkte Åsa Karlström in akut med sin son Philip Karlström till Karlskoga lasarett. Då hade Philip svårt att andas och hög feber. En första undersökning på akutmottagningen visade att han hade flera blodproppar i båda lungorna.
– Han var jättedålig och personalen ville skriva in honom direkt för fler undersökningar. Vi fick till och med sådana där band runt armen, säger Åsa Karlström.

Skickades hem

Men som genom ett trollslag ändrade sig personalen. Philip och Åsa skickades hem med blodförtunnande sprutor.

– Det gick bara ett par timmar hemma sen blev Philip mycket sämre igen. Så då var vi tvungna att åka in akut en gång till, säger Åsa Karlström.

Den här gången blev Philip inskriven. Men sjukhuset hade ingen plats för honom i salarna så han placerades i stället på en brits i ett förråd.

– Det var fullt med gastuber och kartonger därinne. Jag fick ligga direkt på golvet under natten, säger Åsa Karlström.

Sov på läkarexpedition

Den snurriga vårdvistelsen fortsatte under de kommande dygnen. Nästa natt fick Philip och Åsa sova i en läkarexpedition. Först tredje natten fick de plats i en vanlig sovsal. Åsa, som själv har arbetat i demensvården i 30 år, tycker att kringflackandet var under all kritik.

– Det är inte personalen jag vill åt, de bad oss om ursäkt hela tiden. Utan jag vill berätta om hur besparingarna slår mot vården. Samtidigt som politikerna står och pratar om välfärd i Almedalen är det så här verkligheten ser ut, säger hon.

Färre vårdplatser

Karlskoga lasarett minskade sina vårdplatser inför sommaren. 13 platser drogs in till följd av att flera sjuksköterskor sjukskrev sig. Men enligt sjukhusdirektör Lena Adolfsson är patientsäkerheten opåverkad.

– Vi drog ned på antalet vårdplatser för att trygga patientsäkerheten. Trots det har vi 23 tomma vårdplatser just nu, säger hon.

Varför placerades en 20-åring med blodproppar i lungorna i ett förråd?

– Det var inte ett förråd utan ett behandlingsrum. De fick en salsplats redan andra dagen men då vi inte vill blanda män och kvinnor nattetid fick de flytta på sig till en läkarexpedition.

Hur kommer det sig att ni flyttade på just 20-åringen?

– Normalt sett lägger vi inte in patienter med blodproppar. De skickas oftast hem efter att ha fått behandling.

Menar du att han inte var tillräckligt sjuk?

– Nej, men ibland har man kanske större förväntningar och upplever sin egen situation annorlunda än vad den medicinska personalen gör.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert: