Nyheter

Ryska flottan redo för attack

Av: 

Erik Wiman

NYHETER

SEVASTOPOL. Här motas Aftonbladets team bort av ryska sjömän.

Vi kommer bara ett par hundra meter från de stora örlogsfartygen som gör sig redo för krig.

Flottan i Svarta Havet är satt under högsta beredskap sedan Putin deklarerat att han vill gå in med militär i Ukraina.

Som mörka skuggor mot den grå horisonten ligger några av ryska flottans största missilkryssare ute till havs. De byggdes för att kunna slå ut amerikanska hangarfartyg med sina missiler.

På lördagseftermiddagen stod det klart att Ryssland gett klartecken för att slå till militärt på Krimhalvön. Nu patrullerar de ryska båtarna vattnen utanför Krimhalvön i väntan på order från Putin.

”Kan inte gå närmare”

I luften ovanför dem ser vi ett stort militärt propellerplan på väg in mot landning. Att den ryska krigsmaskinen på Krimhalvön är satt i högsta beredskap råder det ingen tvekan om.

Aftonbladet chartrade en båt för att kunna ta oss närmare örlogsfartygen i flottbasen i Sevastopol. Ute till havs räknar vi till sammanlagt sju stora krigsfartyg. Inne i hamnen ligger ytterligare två. Men vi lyckas aldrig komma närmare än ett par hundra meter innan en snabb gummibåt med soldater närmar sig.

Vi ser hur sjömännen granskar oss genom sina kikare och kaptenen på vår båt saktar in.

– Vi kan absolut inte gå närmare än så här, säger han och vänder om.

Gummibåten följer efter oss en bit innan den styr tillbaka in mot hamnen.

– I normala fall skulle det aldrig vara några problem att åka här. De brukar inte ha något att dölja snarare tvärtom, säger kaptenen som inte vill stå med namn i tidningen.

Viktigaste basen

Sevastopol är den ryska Svarta Havsflottans viktigaste bas. Normalt sett ligger där ett 50-tal fartyg inne i hamnen, men nu är de flesta båtarna ute till havs.

Trots att vi befinner oss i en ukrinansk stad, tillhör bara 500 meter av den milslånga kajen den inhemska flottan.

Tre skepp med ukrainsk flagg ligger förtöjda med fören ut mot havet. På däck ser vi soldater stå posterade. Avståndet mellan de två flottorna som nu befinner sig i öppen konflikt med varandra är bara ett par hundra meter, men sannolikheten att de ukrainska fartygen skulle bjuda på motstånd mot det ryska hotet är liten. Ukrianas regering har uttryckligen sagt att de inte tänker låta sig provoceras till en militär konflikt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - handla enkelt här.

MEDS

Publisert: