Så dyr var förlossningen

avIda Gustafsson

Publicerad:
Foto: PETER WIXTRÖM

Madeleines baby Bernadotter kom till världen i New York.

Och att föda barn i USA är en helt annan affär än i Sverige.

Om Chris och Madde hade en privat förlossningsvit kan notan landa på över 100 000 kronor.

Den lilla svenskamerikanska dottern såg dagens ljus tidigt i morse på Manhattan. Även om prinsessan Madeleine och Chris O'Neill har heltäckande försäkringar kommer de att få betala för alla kostnader i samband med förlossningen.

I höstas avslöjade Svensk Damtidning att prinsessan gått till gynekologen Ilana Lyn Brownstein på Manhattan. Hon är specialistläkare inom obstetrik och samarbetar med sjukhuset New York Presbyterian Weill Cornell Medical center. Vilket också blev det sjukhus som den lilla flickan föddes på.

Kan boka privat svit

På Presbyterian-sjukhuset kan patienter boka privata in sig på deras ”bekvämlighetsavdelning” där det även finns privata förlossningssviter för förlossningen.
Nu när dottern kommit till världen är det prinsessan och maken som står för notan för hela sjukhusvistelsen. Hur mycket det blir beror på vilken slags försäkring de har.  

En normal förlossning kan enligt försäkringsorganisationen International federation of health plans gå loss på 63 000 kronor. Ett kejsarsnitt kostar genomsnittligen 97 000 kronor.

Enligt New York Times kostar det nära 16 000 kronor per dygn för sjukhusvistelsen. Men då ingår en egen butler, en lång meny som föräldrarna kan beställa mat i från och italienskt sänglinne i sjukhussängen.

Billigare i Sverige

Hade prinsessan Madeleine valt att föda i Sverige hade det blivit en nätt liten räkning för paret.

Om hon gjort som systern Victoria och valt Karolinska sjukhuset i Solna hade de endast behövt betala för kostnaden för sjukhusvistelsen. I Stockholms län ligger den på 80 kronor per dygn.

Publicerad: