Nyheter

5000 kronor lägre pension – på Gotland

Av: 

Andreas Söderlund

NYHETER

Gotlandspensionären: Är det för att vi är en liten ö?

Inkomstklyftan växer mellan Sveriges pensionärer.

En gotlänning får i snitt 5000 kronor lägre pension än en stockholmare.

– Är det för att vi är en liten ö? Jag tycker det är vidrigt, säger Inga-Karin Jakobsson, nybliven pensionär på Gotland, till Sveriges Radio Ekot.

Inga-Karin Jakobsson trodde knappt det var sant när hon gick i pension i november.

Efter skatt får hon nu 6100 kronor i månaden. Med bostadsbidraget inräknat har hon 4000 kronor kvar när de fasta kostnaderna är betalda.

– Jag får dra in på allt. Allt, säger hon till SR.

Klyftorna växer

Och Inga-Karin är inte ensam.

Enligt ny statistik från Pensionsmyndigheten växer inkomstskillnaderna mellan pensionärerna. En pensionär i Stockholm får i snitt 5000 kronor mera i månaden än en pensionär på Gotland och i andra landsbygdslän. För tio år sedan var skillnaden 3000 kronor.

– Varför ska inte vi ligga likadant som i Sverige i övrigt? Är det för att vi är en liten ö? säger Inga-Karin Jakobsson till SR.

Nej, det handlar inte om att gotlänningarna bor på en ö. Enligt Ole Settergren, chef för pensionsutveckling på Pensionsmyndigheten, är förklaringen att tjänstepensionen står för en allt större del av pensionen.

Tjänstepensionens fel

– Det är väldigt betydelsefullt huruvida man har tjänstepension eller inte för den ekonomi man har som pensionär. De flesta har tjänstepension, omkring 90 procent av de nya pensionärerna har det. Men har man inte det hamnar man på en klart lägre nivå, säger Ole Settergren till SR.

I Stockholm finns det fler höginkomsttagare som då får högre tjänstepension.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - Låna tryggt & enkelt här.

Advisa

Publisert: