Nyheter

Socialdemokraterna vill skrota PPM

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

"Då kommer bromsen inte slå in lika ofta"

Socialdemokraterna tycker att PPM, premiepensionssystemet, blivit en miljardflopp.

Nu vill man lägga ned systemet.

– Det är väldigt få av de nya som väljer det, men det kostar miljarder i avgifter, säger S-ledaren Stefan Löfven (S).

När Stefan Löfven i dag sommartalade i Vasaparken i Stockholm berättade han att Socialdemokraterna vill avskaffa premiepensionssystemet. Det är en del av den allmänna pensionen och varje år avsätts 2,5 procent av lönen dit. För de som själv inte väljer vilka fonder som pengarna som ska placeras i så hamnar deras pengar i 7:e AP-fondens förvalsfond Såfa, Statens årskullsförvaltningsalternativ.

Pensionerna sänks

Men nu vill alltså S avveckla systemet. Enligt Löfven skulle de pengar som går till att betala avgifter till fondbolagen i stället kunna pumpas in i inkomstpensionsystemet.

– Det är väldigt få av de nya som väljer i PPM-systemet. Vi har sett under en längre tid att avgifterna kostar miljarder, de hade kunnat användas till att bromsen inte slår in så ofta som den gör, säger han.

När pensionsystemets tillgångar är lägre än dess skulder slår bromsen in, vilket innebär att pensionerna sänks. Detta kommer att hända under bland annat 2014.

– Det viktigt för oss att ha en långsiktigt överenskommelse om pensionerna. Inom ramen för den kommer vi argumentera för att vi byter ut PPM-systemet och att pengarna går in i inkomstpensionssyetemet eller möjligtvis någon annan lösning som ser till att vi får bättre villkor för pensionärerna.

”Det duger inte”

Enligt Löfven så pågår redan nu diskussioner.

– Det ligger några utredningar på bordet som ska diskuteras vidare. Sedan får vi höra de andras argumentet. Som det är just nu så det duger inte, vi måste ha bättre pensioner.

Både LO och flera av landets pensionärsorganisationer har tidigare krävts att PPM-systemet ska läggas ned.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert: