Tvingades av tåget – fick vänta en timme i snökanonen

NYHETER

Marcus Rancken var på väg med tåget till Norrköping men kom bara halvvägs. I Mölnbo tvingades han och de 120 andra passagerarna kliva av.

I över en timme fick vuxna, barn och djur vänta på perrongen i snöovädret.

– Man kan inte göra så här med småbarn ombord, säger Marcus Rancken.

Marcus Rancken klev på tåget i Stockholm i morse för att ta sig till Norrköping. Men tåget hann bara halvvägs innan högtalarna knastrade till och meddelade att alla skulle kliva av.

Tåget var då i Mölnbo i Södermanland och kunde inte köra vidare på grund av problem med bromsarna.

I en timme och tio minuter blev alla stående på perrongen, då Mölnbo saknar stationshus. Marcus väderapp visade på minus 12, men upplevs som minus 20.

– Tågpersonalen sa att vi var runt 120 personer och det var både turister, barn och pensionärer och hundar och annat. Jag känner att både fingrar och tår är ganska medfarna, och jag hade ändå ordentliga vinterkläder på mig. I början var alla lite glada och lättsamma, men mot slutet började folk bli irriterade och lite desperata, säger Marcus Rancken.

Nya uppgifter hela tiden

Innan de klev av tåget fick passagerarna veta att bussar skulle plocka upp dem. Uppgiften ändrades snart till att ett snabbtåg som låg bakom skulle hämta dem efter en kvart.

– Men det gjorde det ju inte. Vi fick ändrade uppgifter om att vi skulle byta plattform, och så ändrades de igen, och så var det ändå inget tåg där och så fram och tillbaka. Antingen körde de bara förbi oss eller så dök de aldrig upp de här tågen, säger Marcus Rancken.

Foto: Privat
Marcus Rancken hann kylas ned rejält, trots mössa och halsduk.

Han tycker att SJ måste ordna en bättre beredskap inför liknande situationer.

– Man kan inte göra så här med småbarn ombord, man måste ha en bättre plan när man släpper av folk mitt i vintern när man vet att det är snöoväder. Det går inte bara att chansa och hoppas på att nästa tåg plockar upp oss. Det är inte hållbart mitt i svensk vinter, säger Marcus Rancken.

Fel på nästa tåg också

Efter en timme och tio minuters väntan på den kalla perrongen stannade till slut ett snälltåg och plockade upp de frusna resenärerna.

Det dröjde dock inte länge förrän även det tåget drabbades av växelproblem. Men Marcus är tacksam över att få vara inomhus.

– Nu är vi i alla fall inne från kylan, säger han.

SJ menar att det inte är särskilt lång väntetid egentligen, men förstår att det kändes värre för passagerarna.

– Vi har en beredskap som handlar om att vi så snart det är möjligt ska släppa på passagerarna på nästa tåg. En timme är inte så väldigt lång tid egentligen men det känns så när det är så här kallt väder. Jag har full förståelse för att det känns jobbigt när man står där, säger Karin Starkman Ahlstedt vid SJ:s presstjänst.

Tåget som skulle ha kommit efter 15 minuter stoppades på grund av ett fel söder om Stockholm.

Signalfel – det betyder ordet 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM

Tågtrafik

Stockholm

Mölnbo

SJ