Nyheter

Barn anklagas för att vara häxor

Av: 

Erik Melin

NYHETER

I Kongo-Kinshasa anklagas tiotusentals barn för att vara häxor.

Sjukdomar och fattigdom inom familjen skylls på barnen.

– Om det kommer tio personer till mig som sägs vara häxor, så ber jag dem att sätta sig på stolar och när de suttit ner ett tag, ber jag alla resa sig upp – de som sitter kvar är häxor, säger Shaumba Onokoko, i SVT:s Korrespondenterna.

Frikyrkor har de senaste åren fått allt starkare fäste i Kongo. Många av prästerna i kyrkorna förespråkar och bedriver häxutdrivning.

Shaumba Onokoko är ledare för ett kyrkosamfund i Kongos huvudstad Kinshasa. Han har hand om 130 föräldralösa barn. Cirka 35 av dem har tidigare varit häxor, menar han.

När SVT:s Korrespondenterna besöker Ministry of Peace, där Onokoko är verksam, är 14-åriga Irene Aniepelende på besök för att driva ut en häxa som finns i hennes kropp.

Lugnades av Satan

Både Irene och hennes släkt är övertygad om att hon är besatt. En natt slog hon ihjäl en höna, vilket i förlängningen ska ha lett till att hennes pappa dog.

– På natten gav häxan mig en hammare som jag skulle slå en höna med. Jag gjorde det. Och samtidigt som jag slog ihjäl hönan hörde jag pappa skrika i huset. Han blödde ur näsan och munnen. När jag såg det förstod jag: det är inte hönan jag har slagit utan min pappa. Folk grät, men jag grät inte. Satan sa till mig att vara lugn, berättar Irene för SVT.

Spyr upp larv

Irene knäböjer framför Onokoko, som stänker vatten hårt i ansiktet på henne. Han håller sedan hennes huvud i båda sina händer och visslar tyst.

När Onokoko släpper taget vacklar Irene till, för att kort efteråt börja hulka över en framställd hink.

Till slut spottar hon ur sig en stor vit larv, till synes livlös.

Att få ur barnen något ses som bevis på att man drivit ut häxan ur dem. Det sägs att barnen blir besatta efter att ha fått något att äta av en annan häxa.

Efter besökt är både Irene och hennes mamma nöjda. Häxan verkar för tillfället vara utdriven.

”Barnen beskylls för allt”

Att kräkas upp en mask är en av de mildare formerna av häxutdrivning. Betydligt råare metoder används också, som att svälta och misshandla barnen. Andra barn blir förvisade från hemmet och hamnar på gatan.

Ungefär 30 000 barn tros leva på gatorna i Kinshasa.

Maleka Fransisca är katolsk nunna i huvudstaden och en av få personer som SVT:s team träffar som inte tror på att barnen blir besatta. Hon menar att barnen beskylls för bland annat sjukdomar, fattigdom och arbetslöshet.

– Sen traumatiserar frikyrkliga ledare också dessa barn genom att påstå att barnet har orsakat familjens fattigdom, säger Maleka Fransisca.

Svenskt häxfall

Också Sverige har haft fall av så kallad häxutdrivning.

Förra året åtalades en 14-årig flickas pappa, styvmor och en pastor vid Borås tingsrätt, för bland annat olaga frihetsberövande, grov fridskränkning och grov misshandel.

Flickan blev bland annat fastbunden, bränd med en glödgad kniv, fick sitt hår avrakad och fick inte sova, äta och gå på toaletten när hon själv ville. Allt för att mannen och kvinnan ansåg att hon var förhäxad.

Den tortyrliknande behandlingen pågick under flera år.

Mannen dömdes till ett år och tio månaders fängelse. Kvinnan fick åtta månaders fängelse.

Avsnittet av Korrespondenterna sänds ikväll, tisdag, klockan 20.00 på SVT2.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert: