Flickor utnyttjade av ny nätpedofil – polisen vägrar utreda

avAndreas Söderlund

Ett tjugotal flickor i 12–13-årsåldern påstås vara utsatta av en ny nätpedofil.

Men polisen vägrar utreda det.

Orsaken: Flickorna vågar inte anmäla det själva, skriver Sydsvenskan i dag.

Sommaren 2012 insåg en 17-åring från Skåne att någon hade skapat ett Facebook-konto i hans namn. Kort efteråt började flickor på 12 och 13 år höra av sig till honom.

– De senaste två veckorna har det varit en eller två tjejer varje dag som har hört av sig och undrat: Är detta du? Är detta fejk? säger han till Sydsvenskan.

Hotades att visa sig nakna

Enligt flickorna ska mannen som skapat Facebook-kontot ha övertalat dem att skicka nakenbilder på sig själva. Efter att de skickat de första bilderna har han hotat att hänga ut dem på nätet om de inte fortsätter.

Beskrivningen liknar det som hände med 13-åriga Linn som till sist tog sitt liv efter att ha hotats av en nätpedofil.

Totalt har 17-åringen fått kontakt med ett tjugotal tjejer från 12-15 år som säger sig vara utsatta, skriver Sydsvenskan.

–  Vänner till de här tjejerna har hört av sig till mig och sagt: Snälla, lägg inte ut bilderna, säger han till Sydsvenskan.

Han fortsätter:

– Han hotar tjejerna: "Om jag inte får fler bilder lägger jag ut dem jag har på sociala medier och hänger ut dig." Får han inte nakenbilder så svarar han med att kränka tjejerna. Han kallar dem hora och liknande.

17-åringen har fått chat- och sms-konversationer som ska bevisa vad som har hänt. Och i juli förra året anmälde han allting till polisen.

Polisen lade ner utredningen – tre gånger

Där trodde han att allting skulle få ett slut – men nej.

Polisen lade ner ärendet dagen efter. Sedan har 17-åringen polisanmält det två gånger till, den sista gången så sent som i september, men polisen vägrar utreda det.

Sydsvenskan: Har ni inte skyldighet att utreda om ni har anledning att misstänka brott mot de här flickorna?

– Ja, när brott kommer till vår kännedom. Det står här att om man inte skickar till dem så blir de hotade. För att vi ska veta att det har begåtts ett brott måste vi ha en målsägande, säger Viveka Smidvall, inspektör, vid Trelleborgspolisen

Sydsvenskan: Har ni vidtagit några som helst åtgärder för att försöka hitta flickorna?

– Nej, det har vi inte.

Enligt polisen kommer de inte att utreda ärendet innan flickorna själva anmäler det till polisen – men det vågar flickorna inte göra.

– Hon är rädd för att anmäla. Hon vill inte heller att föräldrarna ska få veta. Och hon är rädd för att få en trashstämpel på sig, säger 17-åringen om en av flickorna.