SVT: Borg föreslår miljardskattehöjningar

Av: Pär Karlsson, Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Anders Borg föreslår skattehöjningar ”på åtskilliga miljarder kronor”, avslöjar SVT.

Några nya skattelättnader ser det inte ut att kunna bli förrän efter nästa mandatperiod, enligt Moderaterna.

– Att i förväg exkludera halva den finanspolitiska verktygslådan, det känns lite olyckligt, säger Allianskollegan Anders Sellström (KD) till SVT.

Finansminister Anders Borg (M) och statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har redan föreslagit höjd alkohol- och tobaksskatt på cirka en miljard kronor samt höjd fordonsskatt mellan 1 och 1,5 miljarder kronor.

På en pressträff i måndags förklarade de att när ekonomin nu går bättre måste politiken bli mer sparsam.

– Det är så man stärker finanserna och bygger buffertar inför svåra tider i framtiden. Det handlar om att samla i ladorna igen, sa Anders Borg.

– Vad vi nu ser framför oss, hela nästkommande mandatperiod, kommer inga nya skattelättnader att komma fram, sa Reinfeldt.

Skolsatsning

Klockan nio på torsdagsförmiddagen har Anders Borg kallat till en ny pressträff för att presentera en prognos över hur svensk ekonomi utvecklas.

Enligt uppgifter till SVT ska han då även föreslå nya skattehöjningar ”på åtskilliga miljarder kronor”. Orsaken är att regeringen nu vill skaffa sig ett reformutrymme inför vårpropositionen och höstens valrörelse. De föreslagna skattehöjningarna ska främst gå till satsningar på skolan, bland annat sommarskola och en tioårig grundskola, skriver SVT.

Kan skapa spricka

Anders Borgs och Fredrik Reinfeldts nya linje riskerar dock att skapa en spricka i Alliansen. De fyra partierna håller just nu på med förhandlingar inför vårbudgdten som presenteras den 9 april.

Martin Ådahl, chefsekonom hos Centerpartiet, säger att partiet inte har något emot att höja skatter på tobak, alkohol och fordon. Men samtidigt vill man inte se ett generellt skattesänkarstopp de kommande åren.

– Just nu under återhämtningen av ekonomin är det fantastiskt viktigt att vi maximerar alla möjligheter att få folk tillbaka i arbete efter en så här lång lågkonjunktur. Det handlar i synnerhet om att sänka anställningnskostnaderna för de små företagen. Det är där fyra av fem jobb skapas i dag, säger han till Aftonbladet.

"Vi har lite olika prioriteringar"

När det finns ett litet reformutrymme menar Ådahl att åtmisntone en del av det måste gå till att göra det lättare att anställa för små företag.

– Men sedan är detta en förhandling. Vi har lite olika prioriteringar i regeringen.

Allianskollegorna i Kristdemokraterna vill inte heller spika ett skattesänkarstopp den kommande mandatperioden.

– Att i förväg exkludera halva den finanspolitiska verktygslådan, det känns lite olyckligt, säger Anders Sellström, ekonomisk-politisk talesperson, till SVT.

Anders Borgs pressekreterare Evin Khaffaf vill inte kommentera SVT:s avslöjande, utan hänvisar till morgondagens pressträff.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN