Alliansens ilska mot Borgs plan

Publicerad 2014-02-20

Anders Borg drar åt svångremmen – och föreslår skattehöjningar på ­”åtskilliga miljarder ­kronor”.

Skrällen, som avslöjades av SVT, upprör kollegorna i Alliansen.

– Att i förväg exkludera halva den finanspolitiska verktygslådan, det känns lite olyckligt, säger Anders Sellström (KD).

Centerpartiets ledare Annie Lööf.

Finansminister Anders Borg (M) och statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har redan föreslagit höjd alkohol- och tobaksskatt på cirka 1 miljard kronor samt höjd fordonsskatt mellan 1 och 1,5 miljarder kronor.

– Det är så man stärker finanserna och bygger buffertar inför svåra tider i framtiden. Det handlar om att samla i ladorna igen, sa Anders Borg på en pressträff i måndags.

Inga nya skattesänkningar

Borg har kallat till en ny pressträff klockan 9 i dag för att presentera en prognos över hur svensk ekonomi utvecklas. Enligt uppgifter till SVT ska han då även föreslå nya skattehöjningar ”på åtskilliga miljarder kronor”.

De föreslagna skattehöjningarna ska främst gå till satsningar på skolan, bland annat sommarskola och en tioårig grundskola, skriver SVT.

Nya skattesänkningar ser det inte ut att kunna bli förrän efter nästa mandatperiod.

Moderaternas nya linje riskerar däremot att skapa en spricka i Alliansen. De fyra partierna håller just nu på med förhandlingar inför vårbudgeten som presenteras den 9 april.

Enligt SVT vill centerledaren Annie Lööf fortfarande gå till val på sänkta skatter.

– Jag tycker det är viktigt att säga att det handlar inte om ett skattesänkarstopp eller ett reformstopp utan det handlar om att finns det finansiering så är vi beredda att göra reformer för fler jobb, fler småföretag och en levande landsbygd, säger hon till SVT.

Kritiska till skattesänkarstopp

Centerpartiets chefsekonom säger till Aftonbladet att han inte har något emot att höja skatter på tobak, alkohol och fordon. Men samtidigt vill man inte se ett generellt skattesänkarstopp de kommande åren.

– Just nu under återhämtningen av ekonomin är det fantastiskt viktigt att vi maximerar alla möjligheter att få folk tillbaka i arbete efter en så här lång lågkonjunktur. Det handlar i synnerhet om att sänka anställningskostnaderna för de små företagen. Det är där fyra av fem jobb skapas i dag.

Allianskollegorna i Kristdemokraterna vill inte heller spika ett skattesänkarstopp den kommande mandatperioden.

– Att i förväg exkludera halva den finanspolitiska verktygslådan, det känns lite olyckligt, säger Anders Sellström, ekonomisk-politisk talesperson, till SVT.

Anders Borgs pressekreterare Evin Khaffaf vill inte kommentera SVT:s avslöjande, utan hänvisar till dagens pressträff.