S-planen för framgång i EU-parlamentsvalet

Socialdemokraterna har aldrig riktigt varit nöjda med sina resultat i tidigare EU-val.

Men inför årets val tror man på framgång genom fokus på jobb, miljö och rättvisa villkor på arbetsmarknaden.

– Vi ska knäcka massarbetslösheten i Europa, säger S-ledaren Stefan Löfven.

Sedan Sverige gick med i EU har svenskarna vid fyra tillfällen röstat fram vilka politiker man vill ska företräda dem i parlamentet i Bryssel. Även om Socialdemokraterna alltid blivit största parti i valen har resultaten alltid legat långt under stödet man haft i riksdagsvalen.

Inför valet den 25 maj har S, som i dag har sex mandat i parlamentet, satt som mål att vända den negativa trenden och få minst 25 procent av rösterna. Efter tre mandatperioder med högermajoritet i parlamentet hoppas man också på att S-gruppen ska bli den största.

Presenterade valmanifest

I dag höll partiet valupptakt i Täby inför EU-valet. Där presenterade S-ledaren Stefan Löfven partiets valmanifest tillsammans EU-parlamentarikern Marita Ulvskog, som också är partiets toppkandidat.

I den kommande valrörelsen kommer partiet att fokusera stenhårt på jobben. I dag står 26 miljoner EU-medborgare utan jobb.

– Vi vet att vi tillsammans i EU kan se till att vi får ett betydligt lägre arbetslöshet. Vi ska knäcka massarbetslösheten i Europa. Gör vi det i Europa så påverkas självklart den svenska sysselsättningen, säger Stefan Löfven.

Han menar att jobben ska nås genom att medlemsstaterna samordnar sina satsningar när det gäller utbildning, infrastruktur, bostadsbyggande, forskning och utveckling.

– Då tar vi tillvara på den stora fördel det är att vara en stor marknad. Då kan vi tävla med amerikanarna, kineserna och andra stora spelare.

Vill att kommissionen ska ha jobbfokus

S lanserade även ett nytt förslag i dag, som innebär att EU-kommissionen ska pröva om förslagen de lägger fram leder till fler jobb eller inte.

– I dag har de en viss prövning när det gäller sociala villkor, ekonomi och miljö. Vi menar att inom ramen för det så lägger man till jobb, det är viktigt att ha det fokuset, säger Löfven. 

Förutom jobben lägger partiet stor vikt på miljöfrågan, men dessutom frågan och rättvisa villkor på arbetsmarknaden.

– De frågorna handlar ju egentligen också om jobb. Om schysta villkor och investeringar och moderniseringar, säger Marita Ulvskog.

Partiet vill införa ett socialt protokoll på EU-marknaden och säkra att svenska kollektivavtal ska gälla alla på svensk arbetsmarknad. På miljösidan vill man bland annat se investeringar i ny miljöteknik, nya bindande EU-mål att minska utsläppen och öka andelen förnyelsebar energi.

Publisert: