Polis utreder brott efter färjekrock

Efter kollisionen mellan en taxibåt och en Finlandsfärja strax söder om Kapellskär i Stockholms skärgård på påskafton inleder nu polisen en förundersökning om vårdslöshet i sjötrafik.

– Någon av skepparna har brustit i utkik. Utredningen innefattar båda två men i nuläget är ingen av dem misstänkt för brott. Vi ska förhöra dem under dagen, säger Aris Janisels, inspektör vid Sjöpolisen i Stockholm.

Polisen kommer också att förhöra taxibåtens två passagerare och gå igenom uppgifter om fart och kurs som sparats i färjan Viking Graces digitala sjökort.

– Jag har ingen aning om åt vilket åt håll det lutar. Det är möjligt att det här läggs ner, men vi måste utreda vad som hände.

Det var strax före lunchtid på påskafton som en nio meter lång taxibåt körde in i sidan på Viking Line-färjan som var på väg mot Mariehamn och Åbo. Olyckan skedde vid Marö, där dimman låg tät under förmiddagen.

Båten sjönk omedelbart och tre personer, föraren och två passagerare, hamnade i vattnet. De undsattes av privatpersoner som snabbt åkte ut till olycksplatsen, omkring 200 meter från land. De tre klarade sig fysiskt oskadda men chockades.

Mindre båtar har väjningsplikt mot färjorna och Sjöfartsverket beskriver olyckan som "exceptionell".

TT

Publisert: