Kungaparet poserade i palestinasjalar – får kritik

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Björn Lindahl

NYHETER

Kungen och drottningen poserade glatt i varsin palestinasjal under besöket i Härnösand.

Nu möter de skarp kritik.

– Det är inte kungaparets roll att göra politiska ställningstaganden, säger Lisa Abramowicz från föreningen Svensk Israelinformation.

Kungaparet har i dagarna varit på besök i Västernorrland.

De åkte bland annat till länsmuseet Murberget i Härnösand. Där mötte de folket och fick motta gåvor.

En del gåvor mer kontroversiella än andra.

Kungaparet överräcktes nämligen två palestinasjalar av några personer som sa sig vilja visa sin tacksamhet för hur de har välkomnats i Sverige.

På sjalarna stod en text på arabiska som kan översättas till ”Vår Aqsa och inte deras tempel”, uppger Sundsvalls Tidning.

Poserade leende

Kungaparet poserade glatt i sjalarna.

– Jag tycker det här var ett politiskt ställningstagande. Kungaparets roll är inte att ta ställning i olika känsliga utrikespolitiska frågor, säger Lisa Abramowicz från föreningen Svensk Israelinformation.

Aqsa syftar på al-Aqsamoskén som ligger på Tempelberget i Jerusalem. Moskén är den tredje viktigaste inom islam och upprättades efter muslimernas erövring av staden år 683. Samtidigt är Tempelberget en helig plats inom judendomen.

Borde ha stoppats

Lisa Abramowicz tror inte att kungen och drottningen gjorde ett aktivt val att ta ställning i den infekterade Israel-Palestina-konflikten.

– Men någon i hovet borde ha tagit sjalarna, sagt tack, och stoppat undan dem.

Israel och Palestina är i nuläget i startgroparna för de nya fredssamtalen. Något som förvärrar agerandet enligt Lisa Abramowicz.

– Det kan uppfattas som känsligt i det här läget att Sveriges statsöverhuvud med drottning tar på sig paletinasjalar med Al Aqsa-moskén på, säger hon.

"Ogenomtänkt"

Per Jönsson är redaktör på Utrikespolitiska institutet och kunnig inom Mellanösternfrågor. Han tycker att kungaparets agerande är ett politiskt ställningstagande.

– Statschefen ska ju överhuvudtaget inte yttra sig politiskt. Så det är ju ett formellt fel av kungen och drottningen. Men jag föreställer mig att det var ogenomtänkt, säger han.

Vad kan det leda till?

– Jag är nästan säker på att det kommer leda till någon form av israelisk protest, säger Per Jönsson.

Hovet: "Överdrivet"

Bertil Ternert, informationschef vid hovet, är tydlig med att kungaparet inte gjorde något politiskt ställningstagande.

– Allt känns väldigt överdrivet, säger han till TT.

Sjalarna ska bara ha burits under en kortare stund enligt Bertil Ternert.

– Jag uppfattade det som om kungaparet inte hade en chans att sätta sig in i varken syfte eller bakgrund utan de fick helt plötsligt dessa sjalar överlämnade genom att man lade dem direkt runt halsen på dem, säger han.

Publicerad: