Nyheter

Alternativ för Sverige stoppades i riksdagen

Av: 

TT

Gustav Kasselstrand är ordförande för det nya partiet Alternativ för Sverige. Arkivbild.
Gustav Kasselstrand är ordförande för det nya partiet Alternativ för Sverige. Arkivbild.

NYHETER

Det nya partiet Alternativ för Sverige försökte på torsdagen att hålla en presskonferens i riksdagen med hjälp av en avhoppad SD-ledamot.

Men Riksdagsförvaltningen stoppade partiets medverkan och SD-ledamoten uteslöts ur Sverigedemokraterna.

Det är bara partier och ledamöter som sitter i riksdagen som får använda riksdagens presscenter. På torsdagen meddelade dock det nya partiet Alternativ för Sverige att de skulle hålla en presskonferens i riksdagen.

Det var SD-ledamoten Olle Felten (SD) som hade bokat lokalen och därigenom bakvägen försökt släppa fram partiet. När det stod klart meddelade Sverigedemokraterna att Felten uteslutits ur partiet.

Fick inte delta

När Olle Felten inledde sin presskonferens meddelade han att Alternativ för Sverige inte får medverka vid presskonferensen. Partiledaren Gustav Kasselstrand fick nöja sig med att stå utanför presslokalen.

Olle Felten förklarade att han beslutat att lämna SD och gå med i Alternativ för Sverige. Han kritiserade partiet för att slå sönder partiets utskottsarbete genom att så många ledamöter inte får plats på riksdagslistan inför höstens val. En av dem är han själv.

En motreaktion

Men han kritiserade också partiet för en partikultur som styrs av maktfullkomlighet och pengar och som präglas av förakt för medlemsdemokrati, utfrysningar, valfusk och mobbningar.

– Jag ser det nya partiet som en motreaktion mot den negativa strukturen i partiet. Det är ett rakare och tydligare parti som vågar lyfta fram frågor på ett ärligare sätt, sade Olle Felten utan att vilja precisera vad han syftade på.

– Alternativ för Sverige är som SD var för 5–6 år sedan, den konservativa kraft som Sverige så väl behöver, sade han.

Enligt Expressen skickade SD:s riksdagskansli ut ett mejl som uttryckligen förbjöd ledamöter och anställda att besöka Olle Feltens presskonferens.

Åkesson: Bitter och sur

Partiledaren Jimmie Åkesson kommenterar Feltens avhopp i en intervju i Dagens Nyheter :

– Han har inte fått förnyat förtroende, då blev han bitter och sur och använder det här som ett sätt att hämnas.

Åkesson säger sig inte vara orolig för konkurrens från det nybildade partiet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Just nu upp till 50 % på utvalda glas hos Cervera – handla här

Cervera

Publisert: