USA pekar ut Ryssland i FN:s säkerhetsråd

NYHETER

Under det extrainsatta mötet i FN:s säkerhetsråd gick USA:s FN-ambassadör Nikki Haley till attack mot Ryssland och pekade ut landet som "ansvarigt" för förgiftningen av ex-spionen Sergej Skripal.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) ställer sig bakom kraven som nu förs fram – och vill ha ett ryskt svar.

– Vi ställer oss bakom det brittiska kravet att Ryssland måste förklara hur detta nervgift kunde komma att användas vid mordförsök i Storbritannien, skriver hon i en kommentar.

USA:s FN-ambassadör gick under mötet i FN:s säkerhetsråd ut och sa att USA anser att Ryssland är ansvarigt för förgiftningen av Sergej Skripal i Salisbury, Storbritannien.

Haley sa också att USA står i absolut solidaritet med Storbritannien i situationen som uppkommit.

– När våra vänner i Storbritannien står inför en utmaning kommer USA alltid att vara där för dem. Alltid.

Om inte åtgärder vidtas kommer Salisbury inte vara den sista platsen där kemiska vapen används, menar hon.

I ett pressmeddelande på onsdagskvällen skriver Vita huset att USA “står i solidaritet med sina närmast allierade” och att handlingen ”stämmer in i ett beteendemönster där Ryssland förbiser den internationella ordningen”.

Svenskt stöd

Margot Wallström (S), Sveriges utrikesminister, ställer sig nu bakom EU-länderna som kräver en rysk förklaring – och skriver att det är ”centralt att de ansvariga för detta dåd ställs till svars”.

"Jag har i kväll talat med min brittiske kollega Boris Johnson och framfört mitt helhjärtade stöd. Jag framhöll att Sverige tydligt har fördömt användningen av nervgift mot Sergej Skripal, hans dotter och andra civila på brittisk mark. Jag uttryckte ännu en gång vår solidaritet med Storbritannien som EU-partner och nära vän till Sverige”, skriver hon i en kommentar på onsdagskvällen.

”All användning av kemvapen är oacceptabel”

”Från svensk sida har vi noterat premiärminister Theresa Mays bedömning att nervgiftet ifråga är av en typ som utvecklats som ett kemiskt vapen i Sovjetunionen och senare övertagits av Ryssland, och att rysk inblandning i dådet ter sig som högst sannolik. Vi har också varit tydliga med att all användning av kemiska vapen är oacceptabel”, fortsätter Margot Wallström.

Hon skriver också att Sverige ställer sig bakom det brittiska kravet om att Ryssland måste förklara hur nervgiftet kunde komma att användas vid ett mordförsök i Storbritannien.

Ryssland: Hot mot en suverän stat

Rysslands representant, FN-ambassadören Vassilij Nebenzia, säger under mötet att brevet som lämnats över från Theresa May innehåller “helt oansvariga uttalanden” och hot mot en “suverän stat”.

Han menar att Storbritannien ”bör uträtta vad vad som händer i landet innan de anklagar andra”.

– Det är vad artiga människor gör, säger han.

– Vi kräver bevis på det påstådda ryska spåret, fortsätter Vassilij Nebenzia.

May bekräftade krafttag

Tidigare under onsdagen gick premiärminister Theresa May ut i parlamentet och sa:

– Det finns ingen annan slutsats än att den ryska staten är skyldig till mordförsöket på Sergej Skripal och hans dotter, och för att ha äventyrat livet på brittiska medborgare i Salisbury.

Hon bekräftade sedan Storbritanniens kraftigaste åtgärder i sitt slag på flera decennier.

– Storbritannien kommer nu att utvisa 23 ryska diplomater. De har bara en vecka på sig att lämna, sa Theresa May.

Vidare berättade hon att Storbritannien ser sig om efter andra länder att köpa olja ifrån, att vissa ryska tillgångar i Storbritannien kommer att stoppas och att inga ministrar eller medlemmar av kungahuset kommer besöka fotbolls-VM i sommar.

De kritiserade Putin – och mördades 00:48
1 av 12 | Foto: SPENCER PLATT / AFP / GETTY IMAGES
Nikki Haley talar i säkerhetsrådet.