Tjänade miljarder från Facebook – nu uppmanar han folk att lämna

avMartin Schori

NYHETER

Brian Acton tjänade miljarder när Facebook köpte hans företag Whatsapp.

Men efter de senaste dagarnas avslöjanden uppmanar han nu sina följare att lämna Facebook.

Facebook är rejält skakat av avslöjandena om Cambridge Analytica, som anklagas för att olovligen ha fått tillgång till persondata om 50 miljoner Facebook-användare.

Informationen användes i USA-valet och skriverierna har lett till en ny debatt om hur Facebook hanterar användarnas information. Skandalen kommer efter en redan tuff höst för Facebook – och aktien har rasat 11 procent.

På sociala medier sprids nu hashtagen #deletefacebook. En av dem som anslutit sig väcker extra uppmärksamhet: Brian Acton.

Foto: Karly Domb Sadof / AP

Acton är medgrundare till tjänsten Whatsapp, som år 2014 såldes till Facebook för 19 miljarder dollar, drygt 150 miljarder kronor. Själv tjänade Acton uppemot 3 miljarder dollar på affären.

Men nu uppmanar han alltså sina följare att lämna plattformen han en gång sålde sitt bolag till. Det är tid nu, skriver han på Twitter.

I en annan tweet skriver han:

”Radera. Glöm det. Nu är det dags att bry sig om integritet”.

I våras skapade en annan tidigare hög chef på Facebook, Chamath Palihapitiya, rubriker när han i en intervju sa att han kände ”enorm skuld” över hur Facebooks algoritmer påverkat samhället.

Cambridge Analytica är under utredning av amerikanska och brittiska myndigheter och meddelade i går att man stängt av sin vd Alexander Nix.

Därför är Facebook i kris 00:39