Trumps chefsadvokat i Rysslandsutredningen hoppar av

avJoakim Magnå

Donald Trumps toppadvokat John Dowd hoppar av sitt uppdrag.

Dowd – som företrätt presidenten i den särskilde åklagaren Robert Muellers Rysslandsutredning – har tröttnat på att bli ignorerad, uppger New York Times.

Samtidigt meddelar Trump nu att han ”skulle vilja” vittna i utredningen.

John Dowd bekräftar för NBC News att han har sagt upp sig.

– Jag älskar presidenten och önskar honom allt gott, säger 77-åringen i ett uttalande.

Dowd blev chef för Donald Trumps juridiska enhet i somras och har övervägt att sluta flera gånger under de senaste månaderna, skriver New York Times. Till slut tröttnade han på att Trump ignorerade hans råd, uppger en källa för tidningen.

Advokaten har uppmanat presidenten att samarbeta med den särskilde åklagaren Robert Mueller när det gäller utredningen om eventuellt samröre mellan Ryssland och Trumps valkampanj 2016.

En annan Trump-advokat, Jay Sekulow, kommenterar i ett uttalande.

– Vi kommer fortsätta med att representera presidenten och samarbetet med den särskilde åklagaren, säger han, enligt AP.

Trump: ”En häxjakt”

Beskedet kommer efter att Trump under de senaste dagarna på nytt kritiserat Muellers utredning och kallat den ”en häxjakt”.

”Muellers utredning borde aldrig ha startats eftersom det inte förekom något samröre eller något brottsligt”, twittrade Donald Trump den 18 mars.

Trots detta har Donald Trump tidigare sagt att han kan tänka sig att frågas ut av utredarna. Mueller har under en tid försökt att arrangera en utfrågning. Trumps advokater är splittrade. De är oense om hur mycket han ska ge efter och hur mycket han ska streta emot den särskilde åklagaren.

Nu säger presidenten åter igen att han är beredd att vittna.

– Ja, jag skulle vilja det, svarar han på en direkt fråga under en presskonferens i Vita huset.

Fruktar kris

Trumps återkommande attacker på Robert Mueller och FBI gör att både demokrater och republikaner fruktar att han är på väg att sparka den särskilde åklagaren, vilket av allt att döma skulle utlösa en konstitutionell kris.

– Det skulle innebära början på slutet för hans presidentskap, har den republikanske senatorn Lindsey Graham tidigare sagt i en kommentar.

Även John Dowd har uttryckt att han vill se ett slut på utredningen, något han gjorde efter att FBI:s biträdande chef Andrew McCabe nyligen avskedades. Dowd kallade utredningen ”konstgjord” och baserad på ”korrupta bevis”.

Vem som efterträder John Dowd är oklart. Både Jay Sekulow och Joseph diGenova, som också arbetar med Rysslandsutredningen, är två alternativ. Den senare anlitades för bara några dagar sedan och har tidigare framhävt en konspirationsteori om att FBI och justitiedepartementet försöker sätta dit Trump för påhittade brott, rapporterar NBC News.