Strejk kan blockera ubåtsrättegången

Foto: Johan Nilsson/TT
Det danska juristförbundet har varslat om strejk på bland annat Köpenhamns tingsrätt. Det kan tvinga domstolen att skjuta upp en tredjedel av mordrättegången mot ubåtsbyggaren Peter Madsen som börjar på torsdag. Arkivbild.
NYHETER

Danska juristförbundet Djøf varslar om strejk. Förbundet har bland annat varslat domarna och övriga jurister på tingsrätten i Köpenhamn, vilket hotar mordrättegången mot raket- och ubåtsbyggaren Peter Madsen som startar på torsdag denna vecka.

Konflikten kan bryta ut den 4 april, skriver danska fyens.dk. Det skulle drabba en tredjedel av de sammanlagt tolv planerade rättegångsdagarna fram till avslutningen den 25 april. Madsen är åtalad för mordet på den svenska journalisten Kim Wall i augusti 2017.

Enligt nättidningen arbetar rätten med en nödplan i händelse att strejken verkligen bryter ut. Domstolens administrationschef Michael Villemoes Larsen fruktar att flera förhandlingsdagar måste flyttas fram.

Till tidningen Danmark säger han:

– En framflyttning av Peter Madsen-målet, och de många andra mål vi har, blir den värsta konsekvensen som konflikten kan få.