10-åriga Engla fick brännskador – av populära leksaken

avJoanna Górecka

Slajm har blivit en populär aktivitet och många barn ägnar sig åt att tillverka slajm på egen hand. Något som resulterade i att 10-åriga Engla fick stora brännskador på fingrarna.

– Hon har stundtals knappt kunnat använda händerna, säger Englas bonusmamma Lollo Keskikallio.

Slajm är en leksak som har geléliknande konsistens. Den blev först blev populär på 70-talet men har det senaste året fått en svindlande renässans. Att göra eget slajm blev så populärt förra sommaren att butiker runt om i landet larmade om att lim och raklödder, två vanliga ingredienser vid slajmskapande, tog slut och kemikalieinspektionen utfärdade en varning.

Lollo Kesskikallio berättar att det var just förra sommaren som hennes bonusdotter Engla, 10, började ägna sig åt att pyssla med och göra eget slajm.

Men sen noterade föräldrarna att Engla började få små torra fläckar och eksemliknande små blåsor som bara växte.

– Vi försökte gemensamt få henne att sluta men hon har gjort det i smyg när ingen har sett det – och då har ingen haft möjlighet att påminna henne om att tvätta händerna efteråt och liknande.

Det här har resulterat i att Engla nu har stora brännskador på fingrarna.

– Huden är fläckvis helt borta. Fingrarna har svullnat väldigt mycket. Huden ser ut att vara bortfrätt. Hon kan knappt göra någonting med händerna.

1 av 2

Vill varna andra

Familjen uppsökte läkare och Engla har fått salvor och kortison för att skadorna ska börja läka. Hon måste använda salvor och ha på sig handskar nästan hela tiden för att alls kunna använda händerna.

Nu vill Lollo varna andra föräldrar för den populära trenden.

– Hitta på något annat, det är inte vårt att riskera sådana allergiska reaktioner. Se till att de sysselsätter sig med något annat. Det finns pärlor, det finns garn, det finns papper och penna. Det finns hur mycket annat som helst som barnen kan göra.

ARTIKELN HANDLAR OM

Allergi