Trumps nationella säkerhetsrådgivare McMaster slutar

avEmma Lindström

NYHETER

Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare general H. R. McMaster lämnar sin tjänst, skriver New York Times.

Trump skriver på Twitter att McMaster gjort ett ”enastående jobb” och ”alltid kommer förbli min vän”.

Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare general H. R. McMaster avgår. Enligt Vita huset är det ett ömsesidigt beslut, skriver New York Times.

John Bolton, tidigare FN-ambassadör, ersätter honom.

1 av 2 | Foto: JIM WATSON / AFP

McMaster avslutar nu sin tjänstgöring för USA:s militär. Han uppges ha diskuterat sin avgång med president Trump under flera veckors tid, men slutligen bestämt sig för att lämna, bland annat för att frågor om hans status stört diskussioner med utländska tjänstemän.

Donald Trump har twittrat om McMasters avgång och skriver att han gjort ett ”enastående jobb” och ”alltid kommer förbli min vän”.

Enligt New York Times uppgifter ska Trump ha velat fylla ut sitt nationella team inför sitt kommande möte med Nordkoreas ledare Kim Jong-un. Förra veckan kickades utrikesministern Rex Tillerson och ersattes med tidigare CIA-chefen Mike Pompeo.

Vita huset ska ha understrukit att McMasters avgång var ett ömsesiditgt beslut och inte hade något att göra med anklagelser mot Tillerson. De ska också sagt att det inte har haft något samband med läckor från Donald Trumps telefonsamtal med Vladimir Putin, inför vilket Trump uppmanades att inte gratulera Rysslands president men gjorde det ändå.

Börjar i april

Bolton, som börjar jobba som säkerhetspolitisk rådgivare 9 april, har träffat Donald Trump regelbundet för att diskutera utrikespolitik. Han ska ha varit på besök hos Trump på torsdagen för att samtala om tjänsten.

”H.R. McMaster har tjänat sitt land i över 30 år. Han har vunnit många slag och hans mod och styrka är legendarisk.” har Trump sagt i ett uttalande.

”General McMasters ledarskap i Nationella säkerhetsrådet har hjälpt min administration att genomföra stora saker för att höja USA:s nationella säkerhet.”

McMaster tillträdde i februari 2017, efter att Trumps första nationella säkerhetspolitike rådgivar Michael Flynn tvingats avgår på grund av att han ljög om Rysslandskontakter.

De har slutat, tvingats sluta eller fått sparken under Trump 00:60
ARTIKELN HANDLAR OM