Familjens vädjan till kidnapparna: Säg att hon är vid liv

Norsk miljardärshustru försvunnen sedan 31 oktober

avAdam Westin

70 dagar har passerat utan livstecken från Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, hustru till en av Norges rikaste män.

Polisen har uppmanat familjen att inte betala lösensumman.

– Det är klart att denna avvägning har varit mycket krävande, säger deras advokat Svein Holden.

På onsdagen briserade bomben i Norge:

Hustrun till en av landets mest förmögna män misstänks ha kidnappats – en topphemlig polisoperation har pågått i veckor.

Polisen säger sig ha säkrat spår som tyder på att Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, 68, förts bort från hemmet på morgonen eller förmiddagen den 31 oktober. Hon är gift med el-entreprenören och miljardären Tom Hagen. De har tre vuxna barn.

Kräver 92 miljoner

I huset lämnades ett budskap som enligt VG var skrivet på dålig norska. Kidnapparna ska ha krävt nio miljoner euro (cirka 92 miljoner kronor) i kryptovaluta. Om familjen gick till polisen hotade de med att döda Anne-Elisabeth.

Hur lång tid det tog innan familjen ändå kontaktade polisen vill varken polisen eller familjens advokat säga. Polisen uppgav på en pressträff att man arbetat med fallet i ”flera veckor”. Även medierna ska ha känt till fallet men blivit strängt ombedda att inte skriva om händelsen, eftersom det kunde äventyra miljardärhustruns liv.

Nu väljer polisen att tala öppet om den misstänkta kidnappningen eftersom man är i stort behov av tips från allmänheten. Alla iakttagelser kring familjens villa i Fjellhamar, morgonen eller förmiddagen den 31 oktober, är av största intresse.

1 av 11 | Foto: Norska polisen
Anne-Elisabeth Falkevik Hage.

Kan vara villiga till ”process”

Familjen har uppmanats av polisen att inte betala någon lösensumma, vilket advokaten säger att familjen följt.

– Det är klart att denna avvägning har varit mycket krävande, säger Svein Holden.

Samtidigt kan familjen vara villiga att inleda en process för att få hem Anne-Elisabeth, säger advokaten – utan att avslöja om detta innebär att de kan tänka sig att betala pengar.

– Budskapet är att familjen önskar att komma i kontakt med de som har Anne-Elisabet. De vill ha en bekräftelse på att hon har det bra, att hon är i livet. Om hon är det är familjen villiga att inleda en process, säger advokaten Svein Holden.

”En grym och omänsklig handling”

Polisen säger att det inte kommit något livstecken från Anne-Elisabeth Falkevik Hagen men att det heller inte finns något som tyder på att hon bragts om livet. Polisen tror både att hon kan finnas inom och utanför Norges gränser.

Det har inte skett någon muntlig kommunikation med kidnapparna. Det lilla som kommunicerats har skett via någon form av digital plattform.

Den sedan tidigare medieskygge affärsmannen Tom Hagen och hans familj vädjar om att bli lämnade i fred under den mycket svåra tid som de genomgår.

– Det råder inga tvivel om att familjen upplever bortförandet som en grym och omänsklig handling. För familjen har det varit – och är fortfarande – krävande och utmattande att vara i en sådan situation, säger deras advokat Svein Holden.

1 av 4 | Foto: Meek, Tore / TT NYHETSBYRÅN
Advokat Svein Holden