Halkkaos på E4 och E18: ”Det är glashalt”

avIsabelle Nordström

Det är stora problem på vägarna i mellersta Sverige och delar av Götaland.

Under eftermiddagen har det inträffat flera olyckor på E4 och E18.

– Det är glashalt i hela regionen, säger Tony Frank vid räddningstjänsten i Storstockholm.

Under söndagseftermiddagen slog väderleken om och det har blivit rejält halt på vägarna i mellersta Sverige och även delar av Götaland.

Vid 15.18 larmades SOS Alarm om en trafikolycka på E4 i Norrköping. Polisen skriver på sin hemsida att det är mycket halt på vägen.

– Det är helt galet, säger Monica Bergström, presstalesperson på Polisen i Östergötland, till SVT Nyheter.

– Det är extremt halt. Jag har pratat med poliser som är på olycksplatserna och de säger att det är glashalt. Det gäller att anpassa hastighet och hålla avståndet.

”Glashalt i hela regionen”

Det har också inträffat flera olyckor på Essingeleden genom Stockholm. Strax efter klockan 16 kom larmet om en olycka med flera bilar inblandade mellan Lilla och Stora Essingen.

Enligt räddningstjänsten skadades ingen allvarligt.

– Det är glashalt i hela regionen, säger Tony Frank, ledningsbefäl vid räddningstjänsten i Storstockholm.

Stockholmspolisen uppmanar trafikanter att vara försiktiga.

”Flera olyckor har inträffat i länet under den sista timmen. Enligt patrullerna är det VÄLDIGT halt på vägarna i hela länet!!”, skriver polisen på sin hemsida.

Strax efter 18 var flera bilar inblandade i en trafikolycka på E18 vid trafikplats Rinkeby i nordvästra Stockholm. Det uppges vara långa köer och räddningstjänsten är på väg.

I Enköpingstrakten har två bilar voltat av vägen enligt räddningstjänsten. I samband med en trafikolycka på E18 genom Enköping vid 14.30-tiden började två bilister att bråka så polisen har upprättat en anmälan om misshandel där.

Lastbilssläp välte

17.40 kom larmet om att ett lastbilssläp hade vält på E18 efter att två lastbilar kolliderat. Det var totalstopp i trafiken i båda riktningar inledningsvis. Inga personer har skadats fysiskt.

Det har varit långa köer under söndagskvällen efter olyckan.

Vid 18-tiden voltade en bil i närheten av Dala-Järna, rapporterar Dala-Demokraten. Tidningen skriver att båda personer som åkte i bilen tagit sig ur.

Trafikverket uppmanar nu bilister att vara försiktiga i trafiken.

– Det ligger en halkvarning från mellersta Sverige och söderut, säger Sofia Lindahl, presskommunikatör vid Trafikverket.

– Det är blöta vägbanor sedan tidigare och nu börjar temperaturen att falla.

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för plötslig ishalka på flera ställen i Götaland, bland annat i Jönköping, Västra Götaland och Halland.

Mycket trafik på vägarna

Trafikverket har full beredskap inför kvällen.

– Halkbekämpning är på gång, vi har många fordon ute både i förebyggande syfte och där det är halt. Det är fullt snöröjningsberedskap ute på gatorna.

Trots de många olyckorna på E4 så går det att komma fram på vägen.

– Det har varit framkomlighet förbi alla de här olyckorna, bara kortare avstängningar i samband med bärgning, säger Sofia Lindahl.

– Men det är söndagseftermiddag och det är mycket trafik så det blir lite köbildning när det händer något.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trafik

Stockholm