Tiotusentals tvingas till prostitution i Mali

Foto: Caelainn Hogan/AP/TT
Ett tidigare offer för människohandel utanför ett skyddsboende i Lagos, Nigeria. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Uppemot 20 000 kvinnor och flickor befaras ha lurats från Nigeria till Mali där de tvingats till prostitution, enligt Nigerias myndighet som arbetar mot människohandel.

En grupp från myndigheten besökte södra Mali i december tillsammans med Internationella migrationsorganisationen IOM, och upptäckte där omfattningen av människohandeln.

41 kvinnor och flickor återfördes till Nigeria i december och man upptäckte att hundratals fler hölls där.

– Det var pålitlig information hos lokalbefolkningen att de hade fler än 200 sådana platser utspridda över södra Mali. I varje sådant skjul som de hölls fångna fanns 100–150 flickor, säger Julie Okah-Donli, chef för landets myndighet som jobbar mot människohandel.

Kvinnorna och flickorna, de flesta i åldern 16–30, hade fått löften om att skulle få åka till Malaysia för att där jobba i serviceyrken men tvingades i stället till prostitution i Mali.

– De hölls i fruktansvärda, slavliknande förhållanden. De kan inte fly för att de hålls i avlägsna områden, som djupt inne i skogar, säger Okah-Donli.

Tusentals kvinnor lämnar Nigeria varje år, där 70 procent av de 190 miljoner invånarna i snitt lever på mindre än motsvarande 18 kronor om dagen. En stor andel hamnar i Europa, men en del transporteras till andra delar av västra Afrika.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mali