Rekordmånga ordningsproblem i domstolar

Foto: Johan Nilsson/TT
"Miljön har blivit tuffare både i korridorerna och i rättssalarna", säger chefsrådman Lennart Strinäs vid Malmö tingsrätt. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Ordningsproblemen vid landets domstolar ökade till en rekordnivå förra året, enligt nya siffror från Domstolsverket, rapporterar Metro. Störst var ökningen av otillåtna föremål som knivar och knogjärn.

Antalet händelser som rör allt från hot, beslag av förbjudna föremål, våld och ordningsstörningar ökade med 27 procent jämfört med 2017 i landets domstolar, från 378 anmälda händelser till 482 stycken under 2018.

– Miljön har blivit tuffare både i korridorerna och i rättssalarna, säger Lennart Strinäs, chefsrådman vid Malmö tingsrätt, till tidningen.

Störst är ökningen av antalet otillåtna föremål, från 161 stycken 2017 till 247 stycken förra året, vilket är en ökning med över 50 procent.

Många domstolar har sedan en lagändring 2012 infört fasta säkerhetskontroller som liknar de på flygplatser, vilket gör att fler otillåtna föremål upptäcks. Oftast är det vid brottmål och specifikt vid gängrelaterade rättegångar som det finns en förhöjd risk för ordningsstörningar.

– Det vanliga är att man griper någon som har kniv på sig. Antalet kan variera, men det sker ungefär 1–3 gånger i månaden på tingsrätterna i Stockholm, säger Thomas Östman, säkerhetschef för Stockholms tingsrätter, till Metro.

Även om antalet ordningsstörningar har ökat anses detta i förhållande till de 400 000 mål som avgjordes i svenska domstolar 2017 hanterbart.

– Varje incident är såklart allvarlig. Men sett till det stora antalet mål är den generella bedömningen att vi ändå är relativt förskonade från allvarligare incidenter, säger Joakim Eklund, biträdande säkerhetschef på Domstolsverket, till tidningen.