Virken succé!

Av: Johanna Klaasen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Nu snackar alla om nya OS-mössan

1 av 2
håller kalla varm Nya OS-mössan har gjort succé. Nu kan du fixa en egen – Aftonbladet har såklart mönstret (längst ned i artikeln).

OS-mössan har gjort dundersuccé.

Nu vill alla ha den virkade trendluvan.

Med hjälp av lite garn och en virknål har du snart din egen.

”Virka lika hårt” Johan Bursell är virkningsentusiast och syslöjds­lärare. Har ger Aftonbladets läsare sina bästa tips för att virka den stekheta OS-mössan: ”Virka lika hårt hela vägen. Annars kan mössan bli ojämn”, säger han.
”Virka lika hårt” Johan Bursell är virkningsentusiast och syslöjds­lärare. Har ger Aftonbladets läsare sina bästa tips för att virka den stekheta OS-mössan: ”Virka lika hårt hela vägen. Annars kan mössan bli ojämn”, säger han.

Knappt har svenskarna torkat glädjetårarna efter Kallas, Ferrys och Pärsons medaljer. Nu snackar alla om OS-mössan.

Garnet är slut

På nätet svämmar bloggarna över av virkbeskrivningar och bilder på egenvirkade OS-mössor. På flera garnaffärer har till och med det blå och gula garnet sålt slut.

Men lyckas du få tag på det åtråvärda garnet har du snart en egen mössa. Enklare kan det inte bli, menar syslöjdsläraren och virkningsentusiasten Johan Bursell från Örebro. Han stickade sin egen OS-mössa på två och en halv timme.

– Det är inte så svåra maskor så den går fort att virka. Har man aldrig virkat så kan det ta lite längre tid, men om man är van tar det bara 3–4 timmar, säger Johan Bursell, 35.

Det enda man behöver är fyra garnnystan och en virknål.

– Sedan är det viktigt att tänka på är att virka lika hårt hela vägen. Annars kan mössan bli ojämn, säger Johan Bursell.

Själv använde han ullgarn, men rekommenderar acrylgarn om man vill slippa en mössa som sticks.

Men sport och virkning, går det verkligen ihop?

– Ja, absolut. Tidigare har virkning varit en mer kvinnlig sak, men på sistone har det blivit mer accepterat även för män. Virkning passar också bra för de flesta eftersom det är enkelt och något man kan göra lite var som helst, till exempel medan man kollar på OS, säger Johan Bursell.

Fler killar virkar

Han är däremot inte helt lyrisk över originalmössans design som gjorts av formgivaren Eva Christensson.

– Jag tycker inte att färgerna passar så bra ihop så jag valde lite andra nyanser. Jag tycker nästan att min blev snyggare, säger Johan Bursell.

Publicerad: