”Hon gav parfym – jag behöver mat”

Carolas ”fadderbarn” Edens, 15, har inte fått gå i skola på två år

RIGAUD. Edens, 15, presenteras som Carolas fadderbarn av Hoppets stjärna.

Men han har inte fått undervisning på två år. Och har inget att äta.

Ändå används han i en ny reklamfilm där sångerskan vädjar om pengar till hans raserade skola.

– Hon gav mig en parfymflaska. Jag behöver mat och kläder, ­säger han.

På gården utanför Betlehemskolan i Rigaud står Edens Dorelus, 15. I skuggan av ett träd väntar han på Carola Häggkvist. Fast vem hon är har han ingen aning om.

Några dagar tidigare ringde en lärare från skolan och sa att han måste komma dit.

– Hon sa att en vit kvinna som älskar honom skulle komma och att hon ville träffa honom. Edens tänkte att kvinnan skulle göra så att han skulle få börja igen, ­säger Edens morfar Garçon Cassagnol, 70.

Att den vita kvinnan var Carola, och att hon skulle vara hans fadder, visste inte Edens. Inte heller kände han eller hans morfar till vad Hoppets stjärna är för organisation och att det var de som drev skolan med pengar från svenska bidragsgivare.

Tvingades sluta skolan

– Jag har hört talas om att det skulle finnas en dam som skulle skicka något brev, men jag har aldrig fått nått, säger Edens Dorelus.

För två år sedan tvingades Edens sluta i skolan. Enligt familjen hade de inte längre råd med avgiften på 110 kronor om året. Nu går han i en sämre men billigare skola.

Efter en stunds väntan svänger Hoppets stjärnas nya vita Toyota Landcruiser in framför den spräckta skolfasaden. Carola och hennes följe har åkt raka vägen från gränsen men är flera timmar försenade.

Redan före resan till det jordbävningsdrabbade Haiti hade Hoppets stjärna skickat ut bilder på Edens Dorelus. Carola berättade i ett pressmeddelande om sin längtan att få krama sitt fadderbarn.

Log mot kamerorna

I släptåg av sin egen kameraman och Hoppets stjärnas verksamhetschef Lennart Eriksson gick Carola ut på skolgården.

”Det här är Edens”, viskade någon och pekade mot pojken.

– Edens, är det du? Vad du har vuxit, sa Carola.

Sen kramade hon honom och log mot kamerorna. När bilderna var tagna och Edens sagt några förvirrande ord till pressen lovade Carola ett längre möte dagen efter och då skulle Edens få en present.

– Jag tänkte att jag kanske skulle få mat eller kläder. ­Eller pengar som jag skulle kunna ge till mamma så hon kan köpa saker och sälja ­vidare så vi får mer pengar, ­säger Edens.

Fick en parfym

Men när Carola Häggkvist nästa dag kom till deras enkla hus med spruckna väggar fick han varken mat eller pengar. I stället hade den svenska sångerskan tagit med sig en flaska parfym Hugo Boss Soul, 90 milliliter, en gåva från sonen Amadeus. Rekommenderat pris i Sverige: 620 kronor.

– Jag köpte den på flygplatsen i London, sa Carola till Aftonbladet.

Edens familj är mycket fattig. Hans morfar Garçon jobbade före jordbävningen som skräddare i en kemtvätt. Då tjänade han 150 kronor i månaden. Nu tjänar han ingenting. Hans mamma Ruth Garço, 36, är också mycket fattig.

– Det är inte vad vi behöver, men det var vad hon gav och vi är tvungna att ta emot det, säger morfar Garçon Cassagnol.

Carola åt långlunch

Edens blev väldigt besviken över presenten:

– Det luktar gott men jag behöver mat och kläder.

Efter mötet med Edens åkte Carola genom Port-au-Prince till hotell Visa Lodge för att äta lunch. Hotellet är ett stamhak för journalister och en av få platser där civilisationen hela tiden fortsatt trots kaoset. Här finns hamburgare, coca-cola, pommes frites och riktigt kaffe.

Carola Häggkvist reste till Haiti för att samla information och göra pr för en stödgala åt Haiti som arrangeras i Filadelfiakyrkan i Stockholm 25 februari. En kameraman filmade hennes möten som nu blir reklamfilmer för insamlingen och publiceras på Youtube.

Efter långlunchen på hotellet åkte Carola vidare bland förödelsen i Port-au-Prince till stadens raserade katedral.

”Vi har ingen mer mat”

Samtidigt, hemma i byn Meillet, tömde Edens och hans familj de sista reserverna ut förråden.

– Jag åt lite vitt ris, utan bönor, det var det sista maten vi hade, säger Edens.

När Aftonbladet träffar honom ett dygn efter mötet med Carola har han fortfarande inte ätit. I sin hand håller han parfymflaskan.

Vad ska du äta i dag?

– Jag vet inte, vi har ingen mer mat. Och inga pengar. Vi har ingenting.

Publisert: