Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sture

Så dog Tutankhamun

Uppdaterad 2012-09-10 | Publicerad 2010-02-16

Forskare har knäckt gåtan

Han blev bara 19.

Och har varit död i nästan 3 350 år.

Men först nu har forskare kommit fram till hur det egentligen gick till.

Uppgifterna presenteras av ett forskarteam som har gjort den hittills mest omfattande studien någonsin av Tutankhamuns mumie:

Egyptens världsberömde kung dog i sviterna av ett brutet ben, som förvärrades av medfödda sjukdomar och svår hjärnmalaria.

Dessutom led han av både gomspalt och klumpfot och tvingades troligen gå med käpp.

Farao vid 10 – död vid 19

Under två år har forskarna samlat DNA-prover och gjort datortomografi på 16 mumier, inklusive Tutankhamun och hans familj. Resultaten presenteras i morgon, onsdag, i Journal of the American Medical Association, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Tut, som han kallas, blev farao år 1 333 före Kristus. Då var han tio år gammal. Han hann dock bara regera i nio år innan han dog, vid 19 års ålder.

Världsberömd blev Tutankhamun först 1922, när hans grav full av spektakulära konstobjekt hittades. Kändast av föremålen är den gyllene begravningsmasken.

Rykten om mord

Spekulationerna kring hur det kom sig att han dog så ung har varit många. Ett hål i skallen satte igång ett rykte om att han blivit mördad.

Det var först efter en datortomografi 2005 som mord kunde uteslutas. Då upptäcktes också det brutna benet. Hålet i huvudet tros ha uppkommit vid mumifieringsprocessen.

Att det var just hjärnmalaria som förvärrade benbrottet upptäckte forskarna genom att isolera DNA från malariaparasiterna – det äldsta fyndet i sitt slag någonsin.

Förutom att lida av gomspalt, som sin far, och klumpfot, som sin farfar, hade Tut Köhlers sjukdom. Den gav honom försämrad blodcirkulation och förstörde sakta benen i hans vänstra fot, enligt forskarna.

ANNONS