Dog efter begäran om dödshjälp

NYHETER

På måndagen fick Socialstyrelsen ett brev från en 70-årig man där han vädjade om dödshjälp.

Under tisdagen avled mannen, som led av den obotliga neurologiska sjukdomen als.

Enligt Svenska Dagbladet på nätet tog mannen sitt eget liv.

– Det blev för jobbigt för honom, säger hans bror till tidningen.

Mannen hade i tidigare intervjuer i medier och i ett livstestamente gjort klart att han inte ville leva om han måste vårdas i respirator på sjukhus.

Om inte Socialstyrelsen gick med på hans begäran förklarade mannen att han skulle ta saken i egna händer.

Als är en dödlig sjukdom där muskelfunktion och andning gradvis försämras. Mannens hälsotillstånd har försämrats i allt snabbare takt och hans andningssvårigheter har under den senaste tiden tilltagit.

I förra veckan uppmärksammades att en 31-årig totalförlamad kvinna skrivit till Socialstyrelsen och vädjat om att få dö.

Den 70-årige mannen följde hennes exempel och postade sitt brev i söndags, skriver Hälsingetidningarna.

Han önskade sig ett "läkarassisterat självmord", något som ännu inte är prövat juridiskt. I brevet skrev mannen att han fortfarande hade förmågan att ta in de medel som krävdes och han ville frånta alla, inklusive läkaren som skrev ut recepten, allt ansvar.

Fallet med den 70-årige mannen är det tredje fallet av den här typen som hamnat på Socialstyrelsens bord.

Myndigheten ska ta ställning till rättsläget i vår. Det handlar framför allt om en avvägning mellan patientens vilja att fortsätta behandlingen och att det i dessa fall är någon annan som aktivt måste avbryta den.

Läkaresällskapet efterlyser tydligare riktlinjer, inte minst med anledning av fallet med den dråpmisstänkta barnläkaren på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.

Socialminister Göran Hägglund kommenterade saken med att "varje form av aktiv dödshjälp är oacceptabel", men han välkomnar samtidigt Socialstyrelsens utredning och pekar på att det finns oklarheter kring det juridiska läget.

TT