Kidnappare döms till vård

NYHETER

Den 58-åring som under dramatiska former tog en tvåårig pojke som gisslan under knivhot i Malmö i höstas döms till rättspsykiatrisk vård.

Beslutet meddelades under den sista rättegångsdagen på torsdagen. Efter en stunds enskild överläggning beslöt tingsrätten att 58-åringen ska dömas för olaga frihetsberövande och olaga hot. Påföljden bestäms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Den kidnappade tvååringen och hans mamma tilldöms sammanlagt cirka 85 000 kronor i skadestånd.

Tvååringen togs som gisslan och hotades med kniv. Den 58-årige kidnapparen, som greps på platsen, lider enligt den rättspsykiatriska undersökningen av en allvarlig psykisk störning och beslutet var därför väntat.

Mannen berättade själv att han nu mår betydligt bättre än vid gärningen i oktober och att han mycket uppskattar den vård han fått under häktestiden. Om sitt tillstånd när han begick brottet sade han:

– Det var inte jag, men ändå var det ju jag.

Åklagaren Jeanette Sprimont hade åtalat 58-åringen för människorov, men tingsrätten valde i stället att döma mannen för det mildare brottet olaga frihetsberövande. Men detta leder knappast till något överklagande, bedömer Sprimont.

– Nej, men den här påföljden har det ju ingen betydelse. Hade han i stället befunnits frisk och dömts till fängelse hade det troligen varit en orsak att överklaga. Men jag vill se hur domen är skriven, innan jag tar slutgiltig ställning, sade Sprimont till TT efteråt.

Mannen ska enligt domstolens beslut stanna i häkte tills domen vinner laga kraft.

TT