Han kan åtalas – för spioneri

avTorbjörn Ek

USA ute efter Julian Assange – men ryssarna vill ge honom Nobelpriset

LONDON. Julian Assange flyttas till sluten avdelning och USA tänker åtala honom för spioneri.

Alltmedan ryssarna i Kreml vill ge Wikileaks-grundaren Nobelpriset.

Julian Assange har flyttats till en sluten avdelning på häktet.

Enligt Guardian har Wikileaks-grundaren själv begärt att avskiljas från andra fångar, eftersom många visat stort intresse för honom på Wandsworth-anstalten i London.

”Nära förestående”

Han är häktad i väntan på de förhandlingar som ska avgöra om Storbritannien lämnar ut honom till Sverige, där han misstänks för flera fall av sexuella övergrepp.

Samtidigt förbereder sig amerikanska åklagare att väcka åtal mot honom för spioneri, uppger Assanges advokat Jennifer Robinson, enligt Daily Mail.

Hon hävdar att åtalet ska vara ”nära förestående”, men det amerikanska justitiedepartementet avstår från att kommentera uppgifterna.

”Nobelpriskandidat”

Spionerianklagelserna från USA kommer dagen efter att representanter för Kreml i Ryssland föreslagit att Julian Assange nomineras till Nobelpriset.

– Offentliga och icke-statliga organisationer borde fundera över hur de kan hjälpa honom. Kanske nominera honom som en Nobelpriskandidat, säger en källa nära president Dmitrij Medvedev till ryska nyhetsbyråer.

Uttalandet – en hämnd

Uttalandet ses som ett sätt att betala tillbaka för de läckta meddelandena från den amerikanska ambassaden i Moskva, där Medvedev pekades ut som ”Robin till Putins Batman” och premiärministern Vladimir Putin beskrevs som en alfahanne.