”De planerar julattacker”

Av: Magnus Sundholm, Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Terrorfångar avslöjar var de tänker slå till

1 av 2 | Foto: Foto: MOHAMMED AMEEN/reuters
73 gripna Här är några av de 73 al-Qaidasympatisörer som irakiska säkerhetsstyrkor har gripit under de senaste två veckorna.

LOS ANGELES/LUTON. Bomberna i Stockholm är bara början.

Det hävdar tillfångatagna al-Qaidamedlemmar i Irak.

Terrornätverket ska ha planerat en rad självmordsattacker mot USA och Europa under jul- och nyårshelgerna.

– Det misslyckade terrorattentatet i Stockholm var bara en av attackerna som terroristerna avslöjat, säger Iraks inrikesminister Jawad al-Bolani till nyhetsbyrån AP.

Och Iraks utrikesminister, Hoshyar Zebari, kallar i en telefonintervju från New York de tillfångatagnas vittnesmål för ”ett kritiskt hot”.

Både inrikesminister al-Bolani och utrikesminister Zebari uppger att Irak informerat interpol om terrorplanerna och varnat myndigheter i både USA och Europa.

Stark närvaro i Irak

Ingen av de irakiska politikerna vill dock säga vilka europeiska länder som är nätverkets måltavlor, enligt de nya uppgifterna från de fängslade al-Qaidamedlemmarna.

Hur trovärdiga uppgifterna är går heller inte att avgöra.

– Men flera av terroristerna hävdar att de är del av en grupp som lyder order direkt från al-Qaidas centrala ledare, säger al-Bolani.

Uppgifterna om de hotande terrorattackerna i Europa och USA sägs komma från flera av de 73 al-Qaidasympatisörer som irakiska säkerhetsstyrkor enligt al-Bolani gripit de senaste två veckorna.

Kopplingarna mellan de gripna i Irak och al-Qaidas ledare, som tros gömma sig i Pakistan, är dock tveksamma. De senaste åren har motståndet i Irak till största del organiserats av inhemska grupper.

– Men om deras uppgifter stämmer är al-Qaidas närvaro i Irak fortfarande stark, säger al-Bolani till AP.

Berättade efter dådet

Trots varningen från Irak hade dådet i Stockholm inte kunnat förhindras.

– De tillfångatagna berättade om den planen först efter explosionen, säger al-Bolani.

I går plockade polisen bort avspärrningarna kring Taimour Abdulwahabs hem i Luton i Storbritannien och sent i natt framkom nya uppgifter om hur han gick från öldrickande tonåring i Tranås till självmordsbombare.

En tidigare studiekamrat vid universitetet i Luton berättar för Daily Telegraph hur Taimour Abdulwahab 2001 kom i kontakt med den kontroversiella muslimska grupperingen Hizb ut-Tahrir.

– Han började umgås med en kille som jag vet var medlem i Hizb ut-Tahrir. De rekryterade på universitetet på 90-talet men bannlystes därifrån omkring 2002, säger Tariq Rasul till tidningen och berättar hur Abdulwahab började sprida grupperingens budskap och blev mer och mer extrem.

Inspirerades

Både den så kallade skobombaren Richard Reid, som försökte spränga ett plan på väg från Paris till Miami i december 2001, och Bilal Abdulla, som försökte detonera bilbomber i London och Glasgow 2007, ska ha inspirerats av Hizb ut-Tahrirs budskap.

En talesman för gruppen, Taji Mustafa, förnekade i natt att Abdulwahab skulle ha varit medlem.

Publicerad: