Två decimeter snö kommande dygnet

SMHI varnar för snöbyar

Kung Bore behåller sitt grepp om Sverige.

Snöbyar är att vänta på många håll i landet.

Det kan falla så mycket som två decimeter snö det kommande dygnet, enligt SMHI.

– En del ställen är mer utsatta, framför allt där vattnet är öppet och vinden blåser. Då kan det bli kraftiga snöbyar, säger Sten Laurin som är meteorolog på SMHI till Aftonbladet.

Norrland och Stockholm

Framför allt i norra Norrland, Ångermanland, Upplandskusten, norra Stockholm samt lokalt kring Vänern kan man räkna med att det blir problem.

– Vid Vänern är det fortfarande delvis öppet vatten och med den kalla luften ovan, bildas det en naturlig snökanon som ger snöbyar som kan vara ihållande och kraftiga.

Två decimeter

Det kommer snöa rejält det närmaste dygnet, på en del håll närmare två decimeter.

– I norra Norrland och Ångermanland kan det bli upp till två decimeter nysnö. Det gäller hela Norrlandskusten. Vid Upplandskusten och norra Stockholm blir det drygt en decimeter snö, säger Sten Laurin som uppger att snörök kan ställa till det i trafiken.

Kyla och mer snö

Längre fram i veckan väntas det rejäl kyla i hela landet och även snö på vissa håll.

Sten Laurin kan i dagsläget inte säga om det kan bli aktuellt för fler vädervarningar under vår mest intensiva trafikhelg under året.

– Vädret är en färskvara men i dagsläget ser vi inget som gör att vi med absolut säkerhet kan dra igång en varning för något längre fram i veckan. Men det går heller inte att utesluta. Varningar utfärdar vi 24 timmar i förväg, säger han.

SMHI: Snön vräker nerHitta.se - Sveriges Privatpersoner och FöretagBehöver du en ny snöskyffel eller isskrapa?Skippa snön – res bort
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN