”Viktigt att man är öppen”

Av: Eva Buskas

Publicerad:
Uppdaterad:

Partisekreterare Ibrahim Baylan (S) vill ha lagstiftning mot dold lobbying.

– Det viktiga för mig är att man är öppen och ärlig med vem man företräder, säger han.

VILL HA LAGSTIFTNING Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan har planer på att kontakta sina kollegor i andra partier efter helgerna.
Foto: Foto: andreas bardell
VILL HA LAGSTIFTNING Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan har planer på att kontakta sina kollegor i andra partier efter helgerna.

Samtidigt manar han till besinning i debatten som följt efter Aftonbladets publicering.

Ibrahim Baylan, partisekreterare för S kommenterar nu för första gången avslöjandet om att Svenskt Näringsliv under sommaren och hösten gett S-märkta konsulter på Prime i uppdrag att vrida S högerut.

Principfrågor

– För mig reser det ett antal principiella frågor kring öppenhet. Jag förutsätter naturligtvis att alla människor företräder sina egna åsikter, och, när man företräder oss socialdemokrater, våra medlemmar och väljare, säger han.

Efter helgerna tänker han ta initiativ till en diskussion med övriga partisekreterare om en lagstiftning mot såväl dold lobbyism som hemliga partibidrag.

– Jag tror det är viktigt att vi lagreglerar det här området. Vi är nog ganska unika i större delen av västvärlden genom att inte ha en sådan här reglering utan det blir upp till var och en. Det räcker inte.

Även gruppledaren Sven-Erik Österberg efterlyser ökad öppenhet i PR-branschen, men är tveksam till lagstiftning.

Infekterad debatt

– Det viktigaste är att det klart framgår vem som är uppdragsgivare. Men ska vi vara ett öppet land där man ska kunna nå ledamöter är det bra att det finns så lite regelverk som möjligt så att inte riksdagsmannakåren blir inlåst av rädsla att göra fel, säger han.

Efter Aftonbladets avslöjande har debatten bland S-bloggare varit mycket infekterad och satt fart på striden mellan partiets höger- och vänsterfalanger. Nu manar Ibrahim Baylan partimedlemmarna att gräva ner stridsyxorna.

– Socialdemokratin är per definition ett mittenvänsterparti. Hela den här märkningen av folk som än det ena, än det andra är väldigt destruktiv. Jag ser dessutom att det är ganska mycket övertoner. Man måste lugna ner sig och ta ett ansvar, säger Baylan.

Publicerad: