Nyheter

Maud: Skatteavdrag på hundpromenader

Av: 

Johanna Melén

NYHETER

Maud Olofsson vill ge skatterabatt för allt från hundpromenader till hjälp med datorn.

– Det är bara fantasin som sätter gränser för vad som vi ska stimulera, sa Olofsson i dag.

En annan gränsdragare är finansminister Anders Borg.

Först kallade Centerpartiets ledare Maud Olofsson till pressträff där hon pratade sig varm för ett utbyggt RUT-avdrag, alltså skatteavdrag för till exempel städning och barnpassning i det egna hemmet.

Ett par timmar senare bjöd finansminister Anders Borg på bullar och berättade om Moderaternas nya kampanj för det så kallade ROT-avdraget, det vill säga skatteavdrag för hantverkstjänster i hemmet.

Att regeringen vill göra ROT och RUT till en valfråga råder det ingen tvekan om. Frågan blev än mer aktuell sedan den rödgröna oppositionen tidigare i veckan meddelade att de tänker avskaffa åtminstone RUT-avdraget om de vinner valet i höst.

Vill utöka avdraget

I dag kontrade Maud Olofsson med att hon vill utöka skatteavdraget till att även gälla saker som hjälp med datorn, RIT-tjänster, eller promenad med hunden. Det senare skulle inte minst vara bra för våra äldre.

– Vi har många gamla som har husdjur som behöver komma ut och luftas. Och de kan inte göra det själva. Det vore väl jättebra om de kunde få hjälp med det, sa Olofsson.

Hon vill också se över gränserna för vad som ger avdrag - och vad som inte gör det. I dag kan man till exempel få skatterabatt för gräsklippning - men inte för att klippa häcken.

– Det som människor behöver hjälp med ska vi kunna ha med i den här reformen. Det kommer snarare vara fantasin som sätter gränser för vad det är som vi ska stimulera när det gäller den privata tjänstesektorn.

Borg ser gränser

Men även finansminister Anders Borg betonade i dag att det finns gränser också för RUT och ROT.

– Vi gjorde en rätt noggrann genomgång när vi landade i de här gränsdragningarna. Nu har jag sett att både Folkpartiet och Centern har olika idéer. Det får man naturligtvis pröva framåt. Men det är för tidigt att förhålla sig till vare sig den här typen eller andra typer av skattesänkningar.

När det gäller avdrag för IT-tjänster är Anders Borg direkt avvisande.

– Det som är specifikt med det här är att det är svarta jobb som blir vita och att det leder till arbete för människor som ofta har en ganska svag ställning på arbetsmarknaden. Det är mer troligt att sysselsättningseffekterna blir större om man gör det genom RUT eller ROT än genom RIT-tjänster.

Ökade 150 procent

Anders Borg kunde i dag visa upp nya siffror som talar för att särskilt RUT-avdraget blivit alltmer populärt. 2008 utnyttjades RUT av runt 92 000 personer. Mellan 1 juli förra året och fram till 3 mars i år hade avdraget använts av runt 156 500 personer – en ökning med över 150 procent sett till ett helt år.

Anders Borg hävdade också att RUT och ROT tillsammans kommer att skapa 19 000 jobb på sikt.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert: