Pastor backar från bokbål

avNivette Dawod, TT

Planerade bränna Koranen på årsdagen av 11-septemberattackerna

Floridapastorn Terry Jones hotade att bränna Koranen på söndag.

Men sent i kväll stoppades planerna efter att imamer sagt sig villiga att diskutera moskébygget vid Ground Zero.

Pastorn Terry Jones.

På årsdagen av 11-septemberattackerna mot USA skulle Terry Jones bränna Koranen i sin kyrka i Gainesville, USA. Bålet skulle ske samtidigt som den muslimska fastemånaden ramadan och familjefesten id al-fitr avslutades.

Världens muslimer protesterade när Floridapastorn Terry Jones klargjort sina planer.

Men sent i kväll kom beskedet att han backar från planerna. Jones säger att beslutet kommer efter en överenskommelse om att den planerade moskén vid Ground Zero kommer att flyttas, rapporterar Reuters.

Ska diskutera möjligheten

Det finns dock ännu ingen bekräftelse på att något löfte om att flytta bygget verkligen getts. Däremot sade imamen i Florida, Muhammed Musri, till Sky News att han kommer att flyga med pastorn till New York och diskutera en möjlighet att flytta bygget av moskén med imamen i New York, Feisal Abdul Rauf.

– Jag har lovat att arbeta för en eventuell flytt av moskén, sade Muhammed Musri och tillade att många frågor återstår att lösa.

Tidigare under dagen fördömde både politiker och Hollywoodskådisar det planerade dådet.

– Det här kan öka rekryteringen av individer som är beredda att spränga sig i amerikanska och europeiska städer, sade USA:s president Barack Obama i en tv-intervju.

Ringde upp pastorn

Även försvarsministern Robert Gates försökte nå ut till Terry Jones genom att ringa upp pastorn och varna för att han riskerar amerikanska soldaters liv.

Interpol varnade regeringar över hela världen för en förhöjd risk för attacker mot oskyldiga människor om Koran-bränningen skulle äga rum. USA varnade samtidigt amerikanska medborgare ute i världen för våldsamma följder och utfärdade också en resevarning för en del länder.

Däremot förväntade sig inte Mohammed Amin Kharraki, som är ordförande i Sveriges unga muslimer, våldsamma reaktioner i Sverige.