Hårt tryck på hyrbil, tåg och buss

Publicerad:
Uppdaterad:

Vulkanaskan gör att Swebus flerdubblar sin trafik på torsdagen och fredagen. Även SJ försöker möta efterfrågan med extra tåg. Biluthyrare uppger att de har slut på bilar.

– Nu har vi ungefär tredubbel busstrafik jämfört med vad vi har en normal torsdagskväll och natt, säger Ingvar Ryggesjö, presschef på Swebus.

Under kvällen och natten till fredagen har företaget 1 500–2 000 passagerare, främst på sträckorna till och från Stockholm, Göteborg, Malmö, Köpenhamn och Oslo.

För fredagen har Swebus fått fram cirka 200 bussar att sätta in på sträckorna.

– Det är ungefär dubbla trafiken mot en normal fredag, säger Ryggesjö.

Slut på hyrbilar

Hertz, landets största biluthyrare med cirka 10 000 fordon, utsattes för en kraftig tillströmning av kunder på torsdagen.

– Vi har helt slut på bilar i hela Sverige, säger Anders Tärnell, marknadschef på Hertz Sverige.

Han säger att torsdagen var rörig med en våg av telefonsamtal till företaget. Många beställningar, av kunder som skulle ha kommit med flyg, fick avbokas, men de nya kunderna var så många fler. Hertz har tills vidare beslutat att inte ta emot några nya bokningar förrän vid lunchtid på måndag.

Också Avis rapporterar ett liknande läge.

Gratis ombokning

SJ har enormt bokningstryck och har satt in extra tåg på torsdagen. Två förlängda X 2000-tåg sattes också in på sträckan Stockholm–Göteborg och Intercity-tåg fick andra sträckningar. Nattrafiken till och från övre Norrland samt mellan Stockholm och Malmö förstärktes också.

För alla som påverkas av inställd flygtrafik erbjuder SJ tillfälligt möjlighet att boka om resan utan extra avgift, oavsett typ av biljett.

Vad gäller fredagen är SJ:s planer ännu inte klara. Problemet är att fredagar redan normalt är en stor resdag där SJ i stort sett utnyttjar alla tåg. SJ sätter dock in extra tåg på flera sträckor och sannolikt blir det också förlängda tåg.

TT

Publicerad: