Nyheter

Misshandlad – av mördare

Av: 

Kristina Edblom

Martin Ekelund

NYHETER

Hagamannen slogs medvetslös i fängelset

en hämndaktion Niklas Lindgren, mest känd som Hagamannen, hade precis kommit in från rastgården när han blev överfallen av en morddömd 31-åring. Han slogs medvetslös och efter incidenten fick 31-åringen byta anstalt. Då misshandlades 31-åringens bäste vän Niklas som hämnd för att han hade tjallat.
en hämndaktion Niklas Lindgren, mest känd som Hagamannen, hade precis kommit in från rastgården när han blev överfallen av en morddömd 31-åring. Han slogs medvetslös och efter incidenten fick 31-åringen byta anstalt. Då misshandlades 31-åringens bäste vän Niklas som hämnd för att han hade tjallat.

Hagamannen Niklas Lindgren, 38, slogs medvetslös i fängelset.

Två morddömda interner står åtalade för att ha misshandlat honom med knytnävsslag.

– Jag tänkte: ”Jag måste ta mig härifrån, annars sparkar han sönder mig totalt”, säger han i förhör.

När Niklas Lindgren förflyttades till Norrtäljeanstalten våren 2007 tog sig en grupp interner in i hans cell och kissade i sängen och på golvet, enligt uppgift till Aftonbladet.

Nu trakasseras han återigen av sina medfångar.

I januari slogs han ner av en 31-åring som var irriterad på att Lindgren skulle ha pratat skit om livstidsdömda.

Dömd mördare

Mannen – som själv avtjänar ett livstidsstraff för att ha knivhuggit sin 12-åriga styvdotter till döds och våldtagit hennes kompis – bestämde sig därför för att konfrontera honom.

Niklas Lindgren berättar i förhör hur han kom in från rastgården när 31-åringen överföll honom och slog honom i ansiktet tre–fyra gånger så att han förlorade medvetandet. Sedan ska mannen ha sparkat honom i huvudet och på kroppen när han låg ner.

Niklas Lindgren fick ett blödande sår på kinden och en fläskläpp. 31-åringen erkänner misshandeln, men hävdar att det handlade om ett slagsmål där båda deltog.

”Hade svart blick”

Efter incidenten flyttades mannen från sexbunkern i Norrtälje till Salberga-anstalten. Hans bästa vän på avdelningen, en 26-årig mördare och våldtäktsman, tog förflyttningen så hårt att han knappt fyra månader senare misshandlade Niklas Lindgren eftersom han tjallat.

När de stod i matkön kastade han sig på honom och utdelade flera slag i huvudet.

– 26-åringen uppträdde hotfullt, verkade allmänt galen och hade svart blick, säger Hagamannen i förhör.

Enligt Anita Åhnberg Strömberg, chef på avdelningen, är det relativt ovanligt med våldsbrott mellan de intagna.

Tydlig hierarki

Det finns en hierarki bland fångarna där barnsexförbrytare står lägst i rang och de som begått grova våldsbrott befinner sig i toppen. Men det avgör inte alltid vem som råkar illa ut. Det kan handla om en avvikande personlighet eller fysiska förutsättningar.

– Om det kommer in en person med 140 kilo muskler och en kriminell bakgrund och flera kriminella kontakter är det svårare att ge sig på honom än en liten, udda person, säger hon.

Misshandelsrättegången mot de två internerna inleds i säkerhetssalen i Attunda tingsrätt på fredag.

ANNONS

Nu har Ellos fyllt på med nyheter online - handla trendsäkert mode till bra priser!

Extern länk från Ellos

Gå till Ellos

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter