Publicerad:
Uppdaterad:

Mona Sahlin: De ökar klyftorna

Av: Eva Buskas

Publicerad:
Uppdaterad:
Mona Sahlin är kritisk till alliansens manifest.
Mona Sahlin är kritisk till alliansens manifest.

Skattesänkningar före välfärd, klimat och jämställdhet.

De rödgröna sågar alliansens valmanifest.

– De ökar bara klyftorna, säger Mona Sahlin.

Anders Borg hade inte ens avslutat sin sista intervju innan de rödgröna partiledarna stod redo att kommentera alliansens valmanifest i går eftermiddag. Och domen var hård.

Kallades ’arrogansen’

Sahlin och Ohly döpte om alliansen till ”arrogansen” och Maria Wetterstrand gick till rasande attack mot Centerpartiet och anklagade dem för att ha glömt bort miljöfrågorna.

– De struntar i att folk i glesbygden kommer att sitta fast med bränsleslukande bilar om 5-10 år när oljeprischocken kommer, säger hon om alliansens löfte att mackar även i fortsättningen ska få dispens från lagen om pumpar med miljövänligt bränsle.

Språkrörskollegan Peter Eriksson valde att rikta in sig på utanförskapet:

– En halv miljon människor har lämnat a-kassan, hundratusen fler är arbetslösa i dag än för fyra år sedan, tio tusentals sjuka människor har skrivits ut från sjukförsäkringen.

– Utanförskapet har aldrig ökat så mycket under någon regering som under den här. Och i manifestet sägs inte ett enda ord om det. Det är oerhört pinsamt och ett enormt misslyckande.

Satsar på förskolan

Med sig i bagaget hade de rödgröna en satsning på förskolan, med bland annat färre barn per anställd, mer barnomsorg på obekväm arbetstid och förstärkt syskonförtur.

– Det är slående att alliansens valmanifest nästan inte innehåller någon jämställdhetspolitik, med få satsningar på vård skola och omsorg. Nu får det vara slut med det. Nu är det dags för kvinnornas mandatperiod, säger Lars Ohly.

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN