”Alla vi som vill byta regeringen måste hjälpas åt”

Mona Sahlin (S) vill återinföra förmögenhetsskatt, ha fler poliser och fler ungdomsgårdar

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin mötte sina väljare i SVT:s morgonsoffa i morse.

Där berättade hon om varför Sverige ska ha fler poliser – och varför det aldrig kommer att bli billigt att gå till tandläkaren.

En av de första frågorna i SVT:s telefonväkteri handlade om kriminalitet. En läsare boende i en kommun med stora problem med ungdomskriminalitet frågade hur partiledaren planerade att lösa detta. Fler poliser och fler ungdomsgårdar blev svaret.

– Att öppna en fritidsgård kostar pengar. Att inte öppna en kostar oftast mer, säger hon och tillägger att det också behövs fler vuxna i skolan.

”Alla måste hjälpas åt”

Mona Sahlin kommenterade också varför hon först sökte samarbete med Miljöpartiet men senare även inkluderade Vänsterpartiet. Hon berättar att hon talade med båda men att Vänsterpartiet till en början hade störst skillander i frågor om budget. Hon menar dock att dessa har lösts med tiden.

– Det är viktigt att alla som vill byta regering hjälps åt.

Vill minska löneklyftan

Sahlin fick även svara på frågor om pensionen (hon vill minska löneklyftan mellan jobb och pension), jobbskatteavdrag (ska försvinna om man tjänar över 100 000 kronor per månad) iPredlagen (nedladdning ska vara olagligt) och tandvård (hon vill att det ska bli billigare men att förändra det så att det kostar som vanlig läkare är en orimlig mångmiljardreform).

Hon avslöjade också att de rödgrönas valmanifest kommer att presenteras om ”en eller att par dagar”.

Ger regeringen beröm

När det gäller den sittande regeringen kostaterade Sahlin att de får ”med beröm godkänt” för sitt sätt att hantera finanskrisen med fokus på hur de hade kontakt med bankerna, men att de inte får godkänt i hur de tog hand om de företag som far illa.

Förmögenhetsskatt tillbaka

Hon sa också att hon vill återinföra förmögenhetsskatt för svenskarna som tjänar mest, men att det inte skulle kosta lika mycket som den gamla tidens förmögenhetsskatt. Då drog den in sju miljarder kronor men de rödgröna hoppas på att få in fyra miljarder från Sveriges rikaste människor. Hon vill också höja fastighetsskatten för den allra dyraste procenten av svenska fastigheter.

Publisert: