Valet 2010

”Arrogant av regeringen”

Av: 

Eva Buskas

NYHETER

Thomas Bodström (S) till attack mot regeringens arbetslöshetspolitik

Nu anklagas regeringen för att försöka dölja arbetslösheten.

– Det är höjden av arrogans av en statsminister att kalla ungdomsarbetslösheten för en synvilla, säger Thomas Bodström.

Samtidigt lovar S att ta strid mot ungdoms- och långtidsarbetslösheten.

Regeringen använder finanskrisen för att dölja sitt eget misslyckande med jobben. Det hävdar Socialdemokraterna som nu försöker slå hål på Moderaternas höga förtroende i jobbfrågan.

”Sämre än genomsnittet”

– Man försöker skapa en bild av att vi gått starka ur finanskrisen när vi i själva verket är sämre än genomsnittet, säger Thomas Bodström.

Framför allt är det ungdoms- och långtidsarbetslösheten som bekymrar S. För att komma till rätta med långtidsarbetslösheten vill Socialdemokraterna att lönebidragsjobb ska kunna omfatta inte bara funktionshindrade, utan också långtidsarbetslösa. Dessutom vill man ha utvidga de gamla plusjobben att inte bara omfatta offentlig utan även privat sektor – och införa utvecklingsjobb.

”Misslyckats allra mest”

– Långtidsarbetslösheten är det område där regeringen misslyckats allra mest. Det man gjorde var att drastiskt dra ner arbetsmarknadsutbildningen, säger Sven-Erik Österberg.

Inget av förslagen är dock förhandlade med de rödgröna ännu och de slutgiltiga förslagen kommer inte förrän i valmanifestet senare i valrörelsen.

På ett seminarium före sommaren sa Fredrik Reinfeldt att ungdomsarbetslöshetssiffran var en skapad synvilla. Med det som utgångspunkt, anklagar nu Socialdemokraterna regeringen för att ha prioriterat skattesänkningar före insatser mot arbetslösheten.

Lovar utbildningsplatser

– Det enda som är en synvilla är Moderaterna som arbetarparti, säger Thomas Bodström.

– Bara ministrarnas egna skattesänkningar skulle räcka till ett par, tre praktikplatser för unga.

I sin vårmotion lovade de rödgröna bland annat fler utbildningsplatser på komvux och högskola, insatser från första arbetslösa dagen, trainee- och praktikplatser, samt slopad arbetsgivaravgift för unga långtidsarbetslösa.

ANNONS

20% på solskydd från ACO Sun - solsäkert för hela familjen!

Extern länk från ACO Sun

Köp här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2010