Kaos på vägarna

Reporter: Victor Stenquist, Anders Munck, Erik Nises

Publicerad:
Uppdaterad:

Snön lamslog trafiken Flera allvarliga olyckor Ovädret stannar

1 av 7 | Foto: BJÖRN LINDAHL
åkte i diket  Över 20 lastbilar fastnade i snön i Mullsjö utanför Jönköping. Vind och drivsnö försvårade bärgningen av fordonen. Olycksrapporterna strömmade in när årets första riktiga vinterstorm slog till.

Snökaoset håller Sverige i ett järngrepp.

I går blåste lastbilar omkull och bilar körde i diket.

I natt stängdes Ölandsbron efter larm om orkanvindar på 33 sekundmeter.

Årets första riktiga vinterstorm slog till i går och olycksrapporterna från vägarna strömmade in.

SMHI utfärdade vädervarningar för hela södra Sverige och klass 2-varningar för östra Götaland – men det blev ändå stora problem i trafiken.

Redan i går morse var gatorna så hala, och vindarna så hårda, att flera långtradare blåste av vägen på E18 mellan Bålsta och Enköping. Ingen förare skadades men avåkningarna orsakade timslånga stopp i trafiken.

Det snöade i hela södra Sverige i går och lokalt kom det över två decimeter.

”Ha rätt däck”

På Trafikverket uppmanade man folk att låta bilen stå.

– Om man ändå måste köra bör man se till att man har rätt däck, att hålla avståndet och att ha gott om tid, säger Tobbe Lundell på Trafikverket.

Flera bussolyckor rapporterades också under gårdagen. Bland annat körde Borås herrlag i basket av E4:an i höjd med Mjölby. Bussen hamnade på sidan, men ingen skadades allvarligt.

I Mullsjö utanför Jönköping satt ett 20-tal långtradare fast i snön under några timmar. En bärgning hindrade snöröjningen när snön föll som kraftigast.

Vindar och drivsnö krånglade till situationen ytterligare.

I går natt hade inga dödsfall rapporterats, men tre personer skadades allvarligt i olyckor.

En av de allvarligaste skedde strax före klockan 12 när en långtradare och två personbilar kolliderade på Riksväg 83 vid Hallsta, utanför Ånge i västra Norrland.

Tre personer fördes till sjukhus, en i helikopter.

Hotad av översvämning

Vädret har även lett till stigande vattennivåer i Kronoberg och Blekinge. Ett gruppboende i Smedby väster om Kalmar hotades av översvämning och räddningstjänsten byggde en fördämning runt boendet.

På Öland har minst 13 villor fått sina källare översvämmade. I Blekinge svämmades E 22 över i höjd med Ramdala i Karlskrona.

Många mindre olyckor rapporterades från Göteborg, och i Stockholm blev det problem för busstrafiken med stora förseningar.

Under kvällen blåste det upp ännu hårdare över Östersjökusten och vid 22.30-tiden beslutade polisen att stänga Ölandsbron.

– De hänvisade alla att köra tillbaka. Jag skulle ha hämtat folk på flyget i Kalmar, men det är ju kört nu, säger taxichauffören Daniel Lundell.

Anledningen var orkanvindar.

– Det var över 33 sekundmeter när vi stängde av. Det händer inte ofta, säger Bo Holgersson, vakthavande befäl vid polisen i Kalmar län.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN