”På gränsen till krig”

avSusanna Vidlund, Jessica Balksjö

1 av 5 | Foto: FOTO: AFP
Förstörda hus på ön Yeonpyeong efter det nordkoreanska anfallet.

Nordkorea bombade i går den sydkoreanska ön Yeonpyeong.

Efter att ha besvarat elden kommer nu nästa steg för Sydkorea: En militärövning tillsammans med USA.

Nordkorea anklagar nu Sydkorea för att driva staterna närmare gränsen för krig.

USA har 28 500 soldater i Sydkorea och 50 fartyg i närheten. Efter Nordkoreas attack mot Sydkorea meddelar nu Sydkorea och USA att man går ut i en gemensam militär övning. Den drar igång nu på söndag.

Det är de amerikanska styrkorna som kommer att gå ihop med Sydkoreas militär och göra flygövningar över Gula havet.

I dag lämnade hangarfartyget USS George Washington en flottbas söder om Tokyo för att ansluta sig till militärövningen. Ombord finns 75 stridsflygplan och en besättning på över 6 000 man, rapporterar TT.

"Omänsklig handling"

Den sydkoreanske presidenten Lee Myung-bak säger att man från Sydkoreas sida kommer fortsätta vara på sin vakt och att man är förberedda på fler attacker från Nordkoreas sida.

Han har genom sina talespersoner gått ut och sagt att han har rådfrågat de allierade länderna och kommit fram till att bombningarna var en militär provokation.

– Det faktum att de urskillningslöst har beskjutit en försvarslös civil zon var en brutal och omänsklig handling, en olaglig och avsiktlig handling som går emot FN:s konstitution och vapenvilan mellan Sydkorea och Nordkorea, meddelar Lee Myung-bak enligt CNN på nätet.

Sydkorea kommer postera trupper på Yeongpyeong och fyra andra öar som en respons på Nordkoreas attack.

Begravs på lördag

Två soldater dödades i attacken och ytterligare två män, som troligen var byggarbetare, har hittats döda vid öns militärbas. I attacken skadades även 15 sydkoreanska soldater och tre civila. De två personer som dödades kommer att begravas på lördag.

Under dagen har evakueringen av den attackerade ön fortsatt och hundratals invånare har lämnat sina hem. Vissa har uppgett att de är för rädda för att någonsin återvända till sina hem.

Fem byggnader träffades vid anfallet och 22 hus skadades i attacken.