Nyheter

”Äldre SKA få bo ihop hela livet”

Av: 

Mikael Hellmyrs

NYHETER

Ministern: Det är ett vallöfte

Snart ska äldre personer få leva tillsammans tills döden – och inte kommunen – skiljer dem åt.

Det lovar nu flera ministrar.

– Paret Kojefors behandlas ovärdigt, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Maggie Karlsson och Torsten, 89, Gösta Petersson och Asta, 87, äkta paret Per Erik och Birgit Nordlöf...

Detta är bara några äldre par som efter årtionden tillsammans ofrivilligt tvingats bli särbos då de inte fått en gemensam vårdbostad. Efter att Aftonbladet rapporterat om paret Kojefors i Eskilstuna har det startats namninsamlingar på nätet om att äldre ska få bo tillsammans de sista åren. Samtidigt vill flera ministrar förbätta situationen för alla par som berörs.

"Ovärdigt och oacceptabelt"

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) har läst om paret Kojefors.

– Jag har läst i Aftonbladet om Arne och Gunnel och blir väldigt upprörd, faktiskt förbannad. Kommunerna ska säkra att äkta par får sina sista år i livet tillsammans, tills att döden skiljer åt som det heter. Men detta är ovärdigt och oacceptabelt, säger Jan Björklund som tänker agera.

– Alla äldre som flyttar till något äldreboende ska ha möjlighet att fortsätta bo med sin partner även om partnern inte har något vårdbehov. Vi inom folkpartiet vill nu lagstifta om en pargaranti och hoppas också få med hela Aliansen så att det kan bli ett vallöfte. – Alla äldre som flyttar till något äldreboende ska ha möjlighet att fortsätta bo med sin partner även om partnern inte har något vårdbehov. Vi inom folkpartiet vill nu lagstifta om en pargaranti och hoppas också få med hela Aliansen så att det kan bli ett vallöfte.

– Det borde ha gjort för massor av år sedan, säger Jan Björklund.

Fler ministrar rasar

Även äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (KD) vill göra något åt det omfattande problemet.

– För oss inom kd är detta ingen ny fråga, vi har jobbat på det här länge för uppenbarligen funkar det inte, säger Maria Larsson och fortsätter:

– Det finns ett förslag till ny lagstiftning gällande värdegrund inom äldreomsorgen. Socialtjänstlagen är ospecifik i dag och kommunerna kan göra lite som de vill. Detta behöver tydliggöras så att inte äldre personer ska behöva skiljas åt mot sin vilja. De ska kunna fortsätta att bo tillsammans så länge de vill.

Om dina egna föräldrar mot sin vilja riskerade att splittras upp på olika boenden, vad skulle du göra?

– Mina föräldrar firar snart 60-årig bröllopsdag och självklart månar jag om dem och är mycket angelägen om att de ska ha det så bra som möjligt. När det blir aktuellt kommer vi tillsammans att prata med kommunens biståndshandläggare. Det är oerhört viktigt att lyssna in med båda äldre parter vad de vill och hur de vill ha det.

Vart kan man vända sig om mamma eller pappa riskerar att splittras mot sin vilja?

– Kommunicera bra med kommunen. Prata med kommunens biståndshandläggare, säger Maria Larsson.

Är det ett vallöfte att ni kommer att göra något åt detta?

– Ja, det är ett löfte från vår sida. Det har varit för många sådana här fall nu under kort tid.

Så när kan de nya förutsättningarna börja att gälla?

– Det tar lite tid att få fram allt, som säkert också du vet. Det ska ju först beredas och utredas innan det kan bli klart. Det kan nog ta ett par år, men i alla fall under nästa mandatperiod.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert: