Fel man hängdes ut efter dödsmisshandel

Publicerad:
Uppdaterad:

LANDSKRONA. Floderna av kommentarer och utpekanden på nätet efter dödsdramat i Landskrona har drabbat en ung dansk, som felaktigt hängts ut som skyldig.

Foto: SCANPIX

Mannen i Danmark har samma namn som den 23-årige Landskronabo som i tisdags häktades som misstänkt för att i förra veckan ha misshandlat en 78-årig kvinna på en parkeringsplats så svårt att hon senare avled.

Dansken, bosatt i Vejle på Jylland, fick ett tips om att hans namn och bild fanns utlagda på två svenska Facebook-grupper med upprörda kommentarer om händelsen i Landskrona. När han kontrollerade tipset blev han chockad.

– Det var omkring 1 500 människor inloggade, som bara kom med rasistiska uttalanden och hotelser, berättar han för den danska tidningen B.T. på nätet.

Misstänkt förtal

Han har utan framgång försökt att få hjälp av den danska polisen, men överväger nu att i stället kontakta en advokat.

Också den riktiga bilden av den häktade 23-åringen finns ute på nätet, liksom fullständiga personuppgifter på både honom och hans familj. Minst ett fall av misstänkt förtal mot familjen är känt av polisen.

Från polisens sida har man också gjort klart att den tidiga publiceringen av den misstänktes bild försvårar utredningsarbetet. Eftersom bilden finns ute har det inte gått att arrangera fotokonfrontationer, varken med kvinnans 71-årige make som också misshandlades på parkeringsplatsen, eller med vittnen.

Sitter häktad

Ändå uppgav länskriminalens utredare Tommy Lindén i tisdags att hela det detaljerade händelseförloppet på parkeringsplatsen kommer att vara klarlagt om kanske tre–fyra veckor.

– Det är fortfarande ambitionen, bekräftar Magnus Lörd på Landskronapolisen, som nu tagit över utredningen.

Den 23-årige mannen är häktad som på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel och grovt vållande till annans död när det gäller kvinnan och misshandel när det gäller hennes make. Ytterligare en person är misstänkt för skyddande av brottsling, men inte frihetsberövad.

TT

Publicerad: