Nyheter

Anna-Lena Löfgren död

Av: 

Johanna Klaasen

NYHETER

Den folkkära sångerskan Anna-Lena Löfgren är död.

Hon avled sent i går kväll efter en tids sjukdom.

Hon blev 66 år.

Anna-Lena Löfgren upptäcktes på legendariska Nalen av Rock-Olga. Hon fick sitt absoluta genombrott 1962 med ”Regniga natt” och blev då en av 1960-talets populäraste schlagersångerskor. Därefter följde en lång karriär som sångerska.

Framgång i Tyskland

Hennes största hit, ”Lyckliga gatan”, sjöng hon in 1967. Den låg på ”Svensktoppen” i 14 veckor och försäljningen från den gav henne guld-, diamant- och platinaskiva även i Norge.

Mellan 1962 och 1995 hade hon närmare 40 melodier på ”Svensktoppen”, både som solist och som medlem i en grupp.

Liksom kollegorna Lill-Babs och Siw Malmkvist fick Anna-Lena Löfgren stora framgångar i Tyskland. Sammanlagt gav hon ut 22 tyskspråkiga singlar mellan åren 1962 och 1973.

Andliga sånger

Dessutom har hon deltagit två gånger i den svenska melodifestivalen, 1963 och 1968. På 1970-talet övergick Anna-Lena Löfgren allt mer till att sjunga andliga sånger och hon turnerade bland annat i folkparkerna tillsammans med Jan Sparring och Arthur Eriksson.

Som barn drabbades hon av polio, en sjukdom som medfört ett livslångt handikapp som gjort att hon fått framträda sittande. Under de senaste åren har det däremot varit tyst om Anna-Lena Löfgren. Hennes senaste låt på ”Svensk-toppen” var ”Välkommen till Pireus” 1995.

Sedan 1980-talet har hon bott på Lyckliga gatan i Rånäs i Uppland.

Hon avled sent på fredagskvällen efter en tids sjukdom, berättar vännen och kollegan Christer Peters.

ANNONS EXTERN LÄNK

50% rabatt på presenter varje dag hos Cervera – missa inte alla klipp

Cervera

Publisert: