Borg reser till Bryssel

Europas finansministrar ska enas om krisplan

I dag träffas EU:s ministrar för ett krismöte om ekonomin.

Aftonbladet träffade Anders Borg på Bromma flygplats innan han flög till Bryssel.

– Det är självklart att svenska skattebetalare inte ska betala för att andra länder vansköter sin ekonomi, säger han.

Mötet där finansministrarna från EU:s alla 27 medlemsländer bestämdes hastigt igår. Anders Borg tillbringade över åtta timmar på lördagen i telefon med sina europeiska kollegor.

I Bryssel ska ministrarna arbeta fram en plan för de länder som befinner sig i ekonomisk kris. Syftet är att samanbrottet i Greklands ekonomi inte ska upprepas.

– Vi kan inte tillåta att dramatiken på de finansiella marknaderna pågår under någon längre tid. Det utgör ett väldigt allvarligt hot mot återhämtningen, säger Anders Borg.

"Oacceptabelt"

Vid lunchtid i dag höll den svenske finansministern en kort pressträff på Bromma flygplats innan han flög till Bryssel.

– Det är alldeles självklart att svenska skattebetalare och andra skattebetalare inte ska betala för att greker väljer att gå i pension vid 40-årsåldern. Det är fullständigt oacceptabelt. Vi måste få beslut och utfästelser för att de länder som är grovt vanskötta får bättre ordning på sin ekonomi, säger Anders Borg.

– Sverige står väldigt starkt i den här situationen. Vi har de starkaste offentliga finanserna, men vi är en mycket liten och öppen ekonomi och vi har ett finansiellt system som är helt integrerat i det europeiska. Fortgår den här internationella oron längre än några dagar och veckor så får det konsekvenser för Sverige.

Deadline

Senast klockan 18 ikväll ska länderna ha enats om en plan, en ekonomisk mekanism som ska skydda länderna och öka stabiliteten.

– Nu är ambitionen att vi innan den asiatiska marknaden öppnar ska komma fram med de beslut som behövs, säger Anders Borg.

Mötet kan ses som en indikation på att ministrarna tror att krisen i Grekland riskerar att sprida sig. Spanien och Portugal visar upp liknande tecken som Grekland gjorde innan krisen utbröt där, enligt flera bedömare.

Publisert: