SD-RASET

Sverigedemokraterna sjunker klart under riksdagsspärren i Skops senaste väljarbarometer. Från 5,0 till 2,9 procent, ett ras som är statistiskt säkerställt.

Det rödgröna blocket rycker ifrån den borgerliga alliansen, visar opinionsmätningen som är gjord under perioden 28 april–19 maj.

S-V-MP får ihop 50,4 procent och M-FP-C-KD 45,3 procent. Ledningen har ökat från 3,5 till 5,1 procent jämfört med mätningen före.

Moderaterna har ryckt uppåt

Båda de politiska blocken gick framåt under perioden, de rödgröna med 2,0 procentenheter och alliansen med 0,4 procentenheter. De senare kan tacka Moderaterna som ryckt uppåt 2,2 procentenheter och åter ligger över 30 procent. Övriga tre allianspartier backade.

"Med den pågående eurokrisen och kort tid till nästa val så koncentreras nu intresset till de politiska blocken. Månadens förlorare är de små partierna utanför riksdagen", säger Skops analytiker Birgitta Hultåker i ett pressmeddelande.

SD:s väljarstöd har nästan halverats

Det största nederlaget drabbar SD vars väljarstöd nästan har halverats på en månad.

– Det som är väsentligt för oss är hur opinionsläget ser ut på sikt. Den ihållande trenden ser fortfarande positiv ut för oss om man lägger ihop alla de mätningar som publicerats under de senaste månaderna, säger SD:s pressekreterare William Petzäll.

TT

Publisert: