”Vår plikt att utreda saken”

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-04

Bonniers om likheterna mellan Liza Marklunds och Klas Östergrens texter

En scen i Liza Marklunds och James Pattersons nya deckare är besvärande lik den bärande historien i Klas Östergrens roman ”Den sista cigarretten”.

Nu har Bonniers kopplat in jurister för att utreda om det är ett plagiat.

– Det känns som att det är vår plikt att göra det, säger Jonas Axelsson, litterär chef på Bonniers, till VG.

Förra hösten kom Klas Östergren ut med den mycket uppmärksammade romanen ”Den sista cigarretten”. Helt centralt för ­bokens handling är berättarjagets möte med en konstnär som fotograferar döda kroppar för att rekonstruera Nils von Dardels berömda konstverk ”Den döende dandyn”.

När nu Liza Marklund och den amerikanske deckar­giganten James Pattersson, ett halvår senare, släpper ”Postcard Killers” så handlar en nyckelscen om precis samma sak – ­döda människor arrangeras efter målningen från 1918 och ­fotograferas.

Det är bland annat med detta som bakgrund som kriminalmysteriet i ”Postcard Killers” nystas upp.

Upptäcktes av korre

Det var den norska tidningen Verdens Gangs korrespondent i Stockholm som upptäckte likheterna och tog kontakt med Klas Östergren.

– Jag fattar inte att ingen reagerat, flera har ju recenserat båda ­böckerna, bland annat Per Svensson, Expressens förre kulturchef, säger Jacob Lund.

Klas Östergren är lika förvånad.

– Det känns lite absurt att detta dyker upp nästan samtidigt i samma land i en helt annan bok. Det är ju inte ­bara samma konstnärliga grepp utan till och med samma konstverk som jag har använt, säger han efter att VG:s korrespondent läst upp det aktuella stycket för honom.

Själv hade han inte läst Marklund och Pattersons bok men kontaktade genast Bonniers. Förläggare där har i går och i förrgår gått igenom ”Postcard Killers” och bestämt att gå vidare med saken. Juridiska experter har kopplats in för att hårdgranska det aktuella partiet i Marklunds bok.

– Det känns som att det är vår plikt att göra det i det här sammanhanget, säger Jonas Axelsson till VG.

”Postcard Killers” är ett samarbete mellan Marklund och den världsberömde deckarförfattaren James Patterson från USA. Två miljoner exemplar är tryckta till den första upplagan.

I Sverige ges den ut av Piratförlaget.

”Det är en slump”

Marklunds talesperson Niclas Lövkvist hävdar att likheterna är en slump.

– Liza skrev ett synopsis som hon och James Patterson tittade på redan i januari 2009. Då fanns det med ett antal konstverk som man diskuterade kring, bland annat ”Den döende dandyn”.

Men någon på förlaget måste ju ha märkt lik­heterna?

– Ingen har reagerat på det. Det är en slump helt ­enkelt, Liza har inte läst Östergrens bok och har ­inte följt med i diskussionerna kring den.