Valet 2010

Alliansen leder – gör superryck

Av: 

Jens Kärrman

NYHETER

Jätteökning på bara en vecka

Alliansen skulle få egen majoritet om det var val i dag.

Försprånget till de rödgröna är nu 7,6 procentenheter, enligt en ny Sifo-mätning.

– Jag tror att väljarna straffar Socialdemokraterna för att de lämnat walk over i jobbfrågan, säger Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann.

Om Fredrik Reinfeldt kände sig seg efter kräftskivan på Harpsund i helgen lär han piggna till rejält i dag. I en Sifo-mätning som publiceras i Svenska Dagbladet är Moderaterna på nytt största parti.

Alliansen har dessutom egen majoritet med ett stöd på 51,5 procent. Gapet till de rödröna är nu 7,6 procentenheter, en ökning med 4 procentenheter på en vecka.

Kvinnornas röster

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann är glad men försiktig när han kommenterar undersökningen.

– Att alliansen har ett ett bra utgångsläge beror på att väljarna belönar ansvarstagande. Men det är nu, när valmanifesten ­presenteras, som den tunga fasen i valrörelsen börjar, säger han.

Sedan tidigare har alliansen starkt stöd bland män. Nu är det även jämt mellan blocken bland kvinnorna.

– Att det väger lika mellan kvinnorna är den främsta ­förklaringen till alliansens ­ökade försprång, ­säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar, till SvD.

Två andra förklaringar är att Miljöpartiet tappar i Stockholm och att antalet osäkra väljare i storstäderna ökar. Många av de osäkra väljarna kommer från Socialdemokraterna.

”Ta strid för välfärden”

– Valrörelsen har precis börjat och vi har alla möjligheter att mobilisera människor till att gå och rösta. Under de 27 dagar som återstår till valet kommer vi att ta strid för välfärden, mot gigantiska skattesänkningar och växande klyftor. Det tror jag kommer bli avgörande, säger Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Har du Covid-19? Få svar snabbt med enkelt hemmatest – beställ här

Quicktest

Aftonbladets bloggarVem ljuger?
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2010